Sernik waniliowy z pastą z prażonych migdałów i polewą z białej czekolady
SKŁADNIKI NA SERNIK Z PASTĄ Z PRAŻONNYCH MIGDAŁÓW:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 6 jajek
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 80 g pasty z prażonych migdałów Eko gram, The real almond paste
- 300 g Planton cashew vegangurt vanilla (produkt wegański z orzechów nerkowca)
- 100 g cukru
- 16 g cukru waniliowego lub wanilinowego
- 150 g białej czekolady
- chlust mleka roślinnego
- łyżka masła
Sposób przygotowania:
Odkąd zaczęłam jeść dobrej jakości masła lub pasty z orzechów, przełamałam swoją wewnętrzną niechęć do zbyt suchego, niedobrego masła orzechowego z dzieciństwa. Dzisiaj najczęściej sięgamy po produkty Basia Basia i jej boską pistacjoladę lub deserowe wersje masła np. z dodatkiem kokosa lub po produkty Eko gram the real food i tu m.in. pastę z prażonych migdałów, którą wykorzystałam do przygotowania sernika.
Masa waniliowo-migdałowa
Do miski wkładamy wszystkie składniki ciasta: twaróg sernikowy, pastę z prażonych migdałów, jajka, cukier, cukier wanilinowy, Planton waniliowy i skrobię ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy mikserem, aż masa będzie jednolita. Staramy się nie napowietrzać jej za bardzo. Napowietrzona masa sernika może zbyt wysoko urosnąć, a następnie podczas opadania spowodować pękniecie ciasta. Na szczęście jest polewa!
Masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika. Sernik pieczemy około 70 minut w 175 stopniach (termoobieg) lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki na około 15 minut, następnie wyciągamy ciasto i zostawiamy na blacie do całkowitego wystudzenia (na całą noc).
Polewa czekoladowa
W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z dodatkiem mleka i masła. Kiedy masa stanie się płynna i jednolita, polewamy nią wystudzony sernik. Polewę wylewajcie partiami, żeby ją rozprowadzić po górze i zapobiec jej ścieknięciu po bokach ciasta.
Sernik waniliowy z pastą z prażonych migdałów
Gotowy sernik udekorowałam płatkami chabra bławatka. Ciasto jest wilgotne i ciężkie.