Sernik waniliowy z pastą z prażonych migdałów i polewą z białej czekolady

Trudność: Czas przygotowania: 90 min. Ilość porcji: kilka

SKŁADNIKI NA SERNIK Z PASTĄ Z PRAŻONNYCH MIGDAŁÓW:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 6 jajek
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 80 g pasty z prażonych migdałów Eko gram, The real almond paste
  • 300 g Planton cashew vegangurt vanilla (produkt wegański z orzechów nerkowca)
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego lub wanilinowego
  • 150 g białej czekolady
  • chlust mleka roślinnego
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Odkąd zaczęłam jeść dobrej jakości masła lub pasty z orzechów, przełamałam swoją wewnętrzną niechęć do zbyt suchego, niedobrego masła orzechowego z dzieciństwa. Dzisiaj najczęściej sięgamy po produkty Basia Basia i jej boską pistacjoladę lub deserowe wersje masła np. z dodatkiem kokosa lub po produkty Eko gram the real food i tu m.in. pastę z prażonych migdałów, którą wykorzystałam do przygotowania sernika.

Sernik waniliowy z pastą z prażonych migdałów i polewą z białej czekolady
Sernik waniliowy z pastą z prażonych migdałów i polewą z białej czekolady

Masa waniliowo-migdałowa

Do miski wkładamy wszystkie składniki ciasta: twaróg sernikowy, pastę z prażonych migdałów, jajka, cukier, cukier wanilinowy, Planton waniliowy i skrobię ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy mikserem, aż masa będzie jednolita. Staramy się nie napowietrzać jej za bardzo. Napowietrzona masa sernika może zbyt wysoko urosnąć, a następnie podczas opadania spowodować pękniecie ciasta. Na szczęście jest polewa!

Masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika. Sernik pieczemy około 70 minut w 175 stopniach (termoobieg) lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki na około 15 minut, następnie wyciągamy ciasto i zostawiamy na blacie do całkowitego wystudzenia (na całą noc).

Sernik waniliowy z pastą z prażonych migdałów i polewą z białej czekolady
Sernik waniliowy z pastą z prażonych migdałów i polewą z białej czekolady

Polewa czekoladowa

W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z dodatkiem mleka i masła. Kiedy masa stanie się płynna i jednolita, polewamy nią wystudzony sernik. Polewę wylewajcie partiami, żeby ją rozprowadzić po górze i zapobiec jej ścieknięciu po bokach ciasta.

Sernik waniliowy z pastą z prażonych migdałów i polewą z białej czekolady
Sernik waniliowy z pastą z prażonych migdałów i polewą z białej czekolady

Sernik waniliowy z pastą z prażonych migdałów

Gotowy sernik udekorowałam płatkami chabra bławatka. Ciasto jest wilgotne i ciężkie.

Sernik waniliowy z pastą z prażonych migdałów i polewą z białej czekolady
Sernik waniliowy z pastą z prażonych migdałów i polewą z białej czekolady
Sernik waniliowy z pastą z prażonych migdałów i polewą z białej czekolady
Sernik waniliowy z pastą z prażonych migdałów i polewą z białej czekolady
Sernik waniliowy z pastą z prażonych migdałów i polewą z białej czekolady
Sernik waniliowy z pastą z prażonych migdałów i polewą z białej czekolady
Sernik waniliowy z pastą z prażonych migdałów i polewą z białej czekolady
Sernik waniliowy z pastą z prażonych migdałów i polewą z białej czekolady