Makaron z sosem z pieczonych warzyw: pomidorów i bakłażana, z dodatkiem świeżych ziół

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 110 min. Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI NA MAKARON Z SOSEM Z PIECZONYCH WARZYW:

  • 5-6 pomidorów
  • 1 bakłażan
  • pół czerwonej cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • świeże zioła: majeranek, oregano, tymianek. lubczyk
  • świeżo mielony pieprz
  • ulubiony makaron
  • parmezan lub grande padano do podania

Sposób przygotowania:

Genialny sos do makaronu, to absolutna podstawa. Mam dla Was przepis, który pokochacie za prostotę i łatwość wykonania. Sekret tkwi w tym, aby najpierw upiec warzywa. Dodatkowo, pieczony bakłażan wynosi to danie na wyżyny! Spróbujecie, będziecie chcieli więcej 😉

Makaron z sosem z pieczonych warzyw: pomidorów i bakłażana, z dodatkiem świeżych ziół
Makaron z sosem z pieczonych warzyw: pomidorów i bakłażana, z dodatkiem świeżych ziół

Najpierw pieczemy

Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim warzywa przekrojone na pół: pomidory i bakłażana. Warzywa doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i posiekanymi, świeżymi ziołami – u mnie na balkonowym ogródku rosną tymianek, majeranek, lubczyk i oregano. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy godzinę w temperaturze 190 stopni, grzanie od góry.

Upieczone warzywa wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na bok.

Jeśli nie macie czasu wykonać całego dania od razu, albo kiedy warzywa upiekliście wieczorem, gotowe przełóżcie do miski, a gdy wystygną, schowajcie pod przykryciem do lodówki na noc.

Makaron z sosem z pieczonych warzyw: pomidorów i bakłażana, z dodatkiem świeżych ziół
Makaron z sosem z pieczonych warzyw: pomidorów i bakłażana, z dodatkiem świeżych ziół

Magia dzieje się w garnku

W garnku rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka i grubo posiekany czosnek. Całość lekko solimy i smażymy kilka minut. W trakcie możemy dolać dosłownie odrobinkę wody (chlust), żeby czosnek się nie przypalił.

Kiedy cebula zmięknie, dodajemy upieczone warzywa wraz z sokami, jakie pojawiły się podczas pieczenia. Warzywa dusimy w garnku pod przykryciem około 30-40 minut. Na koniec miksujemy sos.

Makaron z sosem z pieczonych warzyw

Ulubiony makaron gotujemy al dente. Kiedy jest niemal gotowy, przekładamy go do garnka z sosem. Wystarczą mniej więcej dwie minuty, aby makaron wchłonął smak sosu i oblepił się pysznym, warzywnym sosem.

Reszta to już łatwizna – nakładamy porcje na talerz, posypujemy tartym serem i zajadamy z uśmiechem.

Makaron z sosem z pieczonych warzyw: pomidorów i bakłażana, z dodatkiem świeżych ziół
Makaron z sosem z pieczonych warzyw: pomidorów i bakłażana, z dodatkiem świeżych ziół
Makaron z sosem z pieczonych warzyw: pomidorów i bakłażana, z dodatkiem świeżych ziół
Makaron z sosem z pieczonych warzyw: pomidorów i bakłażana, z dodatkiem świeżych ziół
Makaron z sosem z pieczonych warzyw: pomidorów i bakłażana, z dodatkiem świeżych ziół
Makaron z sosem z pieczonych warzyw: pomidorów i bakłażana, z dodatkiem świeżych ziół