Wigilijny barszcz na domowym zakwasie z buraków
SKŁADNIKI NA ZAKWAS Z BURAKÓW:
- surowe buraki
- kilka ząbków czosnku
- ziele angielskie
- liście laurowe
- ziarna pieprzu
- sól morska
- ciepła woda
SKŁADNIKI NA WIGILIJNY BARSZCZ NA ZAKWASIE:
- zakwas z buraków
- bulion
- świeżo mielony pieprz, jeśli potrzeba
- sól, jeśli potrzeba
- majeranek lub inne przyprawy, których dodajecie do barszczu
- ulubione dodatki np. suszone grzyby, jabłko
Sposób przygotowania:
Zakwas, który zawsze się udaje. Poza składnikami do przygotowania zakwasu potrzebujemy szczelnie zamykane naczynia – ja wykorzystuję hermetyczne słoiki w kształcie butelki z szerokim otworem z popularnego szwedzkiego sklepu.
Jak przygotować zakwas?
Buraki myjemy, obieramy i koimy w kostkę. Wypełniamy nimi około 3/4 naczynia. Dodajemy czosnek, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu.
Przegotowaną, gorącą wodę wlewamy do dzbanka. Na litr płynu dodajemy 1 łyżeczkę soli morskiej. Mieszamy, aż sól się rozpuści i odstawiamy, żeby woda miała odpowiednia temperaturę.
Buraki zalewamy płynem mającym około 55 stopni Celsjusza. Woda powinna sięgać do około 2 centymetrów od zamknięcia. Układamy odpowiednio gumkę i zamykamy szczelnie naczynie. Odstawiamy je na minimum 14 dni. W tym czasie co kilka dni możemy delikatnie przemieszać zawartość, ale nie otwieramy.
Barszcz na zakwasie – to takie proste
Jedną butelkę zakwasu łączę z około 2 litrami wywaru warzywnego. Doprawiam świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie szczyptą soli, podgrzewam, ale nie zagotowuję i podaje w miseczkach.
Uwaga: podany czas realizacji nie uwzględnia czasu przygotowania zakwasu. Bo barszczu możecie dodać swoje ulubione dodatki, żeby nadać mu odpowiedni aromat.