Makaron linguine z mleczkiem kokosowym, pieczarkami i zielonym groszkiem
SKŁADNIKI NA DANIE:
- makaron linguine
- 100 g pieczarek
- 1 mała cebula
- pół kubka mrożonego groszku
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml mleczka kokosowego
- około 50 ml wody
- grana padano
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- olej/oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Absolutnie kojące danie, które rozgrzeje serduszko w jesienne chłodne popołudnia, otuli, kiedy za oknem prószy śnieg i doda uśmiechu w trakcie szarości i deszczu. Kto się skusi?
Na patelni, na odrobinie oleju usmażyłam cebulę. Kiedy zmiękła, dodałam do niej pokrojone w plasterki pieczarki i całość smażyłam dalej. Całość w trakcie doprawiłam solą morską, świeżo mielonym pieprzem i posiekanymi dwoma ząbkami czosnku.
Jak pieczarki zrobiły się rumiane dolałam odrobinę wody i mleczko kokosowe. Zmniejszyłam moc palnika i zostawiłam na kilka minut, żeby smaki się połączyły. W trakcie duszenia, tuż przed dodaniem do sosu makaronu, dodałam mrożony, zielony groszek – wystarczy mu kilka minut w sosie, żeby był gotowy.
W trakcie smażenia pieczarek ugotowałam makaron linguine. Kiedy był już niemal gotowy, dodałam go do sosu razem z odrobinką wody z gotującego się makaronu dla jego rozrzedzenia. Na koniec dodałam tarty ser grana padano, całość dokładnie wymieszałam, żeby sos oblepił makaron.
Makaron linguine z sosem z mleczka kokosowego z pieczarkami i zielonym groszkiem podałam z odrobiną tartego grana padano (sera nigdy dość!).