Miruna w sosie gorgonzola z dodatkiem smażonych pieczarek i tłocznego pieprzu
SKŁADNIKI NA DANIE:
- 480 g filetów bez skóry z miruny
- 2 spore łyżki śmietany do zup i sosów
- 100 g sera gorgonzola
- 100 g pieczarek
- kawałek pora – około 10 cm białej części warzywa
- natka pietruszki
- skrobia kukurydziana
- tłuczony pieprz kolorowych
- sól morska
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Złocista i delikatna miruna oblana gęstym sosem śmietanowym z dodatkiem sera gorgonzola, smażonych pieczarek i tłuczonego, kolorowego pieprzu to pomysł na niecodzienny obiad.
Na patelni, na odrobinie oliwy, smażymy pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawiamy je solą morską, a po chwili dodajemy do nich pokrojonego drobno pora. Kiedy pieczarki będą już rumiane, a por mięciutki, dolewamy odrobinę wody.
Na początek damy około 100-150 ml, jeśli będzie potrzeba, dolejemy więcej. Następnie dodajemy śmietanę i kawałki sera gorgonzola. Całość mieszamy, moc palnika zmniejszamy, żeby składniki się łączyły, ale całość, żeby się nie zagotowała. Na koniec dodajemy tłuczony w moździerzu kolorowy pieprz.
Sos powinien być gęsty, ale wciąż płynny.
W trakcie, kiedy nasz sos gęstnieje, osuszamy na ręczniku kawałki ryby, które doprawiamy solą, obtaczamy w skrobi kukurydzianej i smażymy, aż ryba zrobi się złocista.
Kawałki ryby przekładamy na półmisek, a następnie oblewamy je sosem. Możemy też wyłożyć bezpośrednio na talerze, nałożyć odrobinę sosu i nałożyć dodatki – gotowane ziemniaki, pieczone warzywa. Danie, niezależnie od wariantu podania, dekorujemy posiekaną natką pietruszki.