Babka z pastą z prażonych migdałów i cynamonem

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 60 min. Ilość porcji: kilka

Składniki na danie:

  • 150 g maki pszennej
  • 3 jajka
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 110 g cukru
  • 100 ml mleka roślinnego (owsiane)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Przepis na babkę, który zawsze się sprawdza, a do tego jest banalnie prosty, superszybki i nie da się, żeby nie wyszedł.

Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy, aż masa się połączy. Będzie gęsta, ale wciąż płynna.

Babka z pastą z prażonych migdałów i cynamonem

Babka z pastą z prażonych migdałów i cynamonem

Formę na babkę smarujemy odrobiną oleju – żeby brzegi nie były zbyt tłuste, można zrobić to za pomocą ręcznika papierowego – i obsypujemy cukrem pudrem.

Do przygotowanej formy wlewamy masę ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stroni (termoobieg). Ciasto pieczemy około 40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu przekładamy ciasto na talerz lub kuchenna kratkę do przestudzenia.

Babka z pastą z prażonych migdałów i cynamonem

Babka z pastą z prażonych migdałów i cynamonem

Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Możemy tez oblać je lukrem i obsypać prażonymi płatkami migdałów.

Babka z pastą z prażonych migdałów i cynamonem

Babka z pastą z prażonych migdałów i cynamonem

Babka z pastą z prażonych migdałów i cynamonem

Babka z pastą z prażonych migdałów i cynamonem – prażone migdały

Babka z pastą z prażonych migdałów i cynamonem

Babka z pastą z prażonych migdałów i cynamonem