Babka z pastą z prażonych migdałów i cynamonem
Składniki na danie:
- 150 g maki pszennej
- 3 jajka
- 150 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 110 g cukru
- 100 ml mleka roślinnego (owsiane)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Przepis na babkę, który zawsze się sprawdza, a do tego jest banalnie prosty, superszybki i nie da się, żeby nie wyszedł.
Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy, aż masa się połączy. Będzie gęsta, ale wciąż płynna.
Babka z pastą z prażonych migdałów i cynamonem
Formę na babkę smarujemy odrobiną oleju – żeby brzegi nie były zbyt tłuste, można zrobić to za pomocą ręcznika papierowego – i obsypujemy cukrem pudrem.
Do przygotowanej formy wlewamy masę ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stroni (termoobieg). Ciasto pieczemy około 40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu przekładamy ciasto na talerz lub kuchenna kratkę do przestudzenia.
Babka z pastą z prażonych migdałów i cynamonem
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Możemy tez oblać je lukrem i obsypać prażonymi płatkami migdałów.
Babka z pastą z prażonych migdałów i cynamonem
Babka z pastą z prażonych migdałów i cynamonem – prażone migdały
Babka z pastą z prażonych migdałów i cynamonem