Co podać na przyjęciu? Mini kanapeczki na trzy sposoby będą doskonałym pomysłem
SKŁADNIKI NA KANAPECZKI Z PASTĄ JAJECZNĄ I PIKANTNYMI KREWETKAMI:
- bagietka
- 6 jajek
- 1 łyżka majonezu
- około 40 krewetek
- pół łyżeczki suszonych płatków chili
- natka pietruszki
- sól morka
- świeżo mielony pieprz
- olej roślinny
- 1-2 łodyżki natki pietruszki
SKŁADNIKI NA KANAPECZKI Z PASTĄ Z PIECZONEGO ŁOSOSIA I PIECZARKAMI:
- bagietka
- 300 g łososia
- sól morska
- 10 pieczarek
- około 100 ml sosu pomidorowego
- sezam
- oliwa / olej roślinny
- 2 łyżki sosu sojowego
- pół łyżeczki wędzonej papryki
SKŁADNIKI NA KANAPECZKI Z PIECZONYM POMIDOREM:
- bagietka
- serek kanapkowy typu Almette
- 6 pomidorów
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- oliwa
- świeża bazylia
Sposób przygotowania:
Te kanapeczki to doskonały pomysł na spotkanie w gronie znajomych. Forma podania jest bardzo wygodna podczas przyjęć, można je podawać jako finger food, nie wymagają talerzyka. Jest to również propozycja na śniadanie czy kolacje. Spróbujcie, będziecie do nich wracać.
Mini kanapeczki na trzy sposoby: z pastą jajeczną i krewetką, z serkiem i pieczonym pomidorem i z pieczonym łososiem
Kanapeczki z pastą jajeczną i pikantnymi krewetkami
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce na małym oczku. Dodajemy majonez, doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy, żeby składniki się połączyły.
Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i smażymy na nim krewetki. Aby łatwiej było jeść, wybrałam już obrane i bez ogonków. Krewetki doprawiamy solą morską i suszonymi płatkami chili. Smażymy kilka minut, aż się przyrumienią.
Bagietkę kroimy na kawałki. Każdy z nich smarujemy pastą jajeczna i na każdym układamy po dwie krewetki. Całość posypujemy posiekaną natka pietruszki.
Mini kanapeczki na trzy sposoby: z pastą jajeczną i krewetką, z serkiem i pieczonym pomidorem i z pieczonym łososiem
Kanapeczki z pastą z pieczonego łososia i smażonymi pieczarkami
Łososia doprawiamy solą morką, skrapiamy oliwa i pieczemy około 20 minut w 190 stopniach (grzanie od góry). Upieczoną rybę pozbawiamy skóry i przekładamy do miseczki, następnie rozdrabniamy go widelcem, dodajmy sos pomidorowy i mieszamy. Przepis na sos znajdziecie tutaj.
Na patelnię wlewamy 3 łyżki oleju roślinnego, 2 łyżki sosu sojowego i dodajemy wędzoną paprykę. Całość mieszamy i dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki (mniejsze można pokroić na pół). Całość smażymy około 10 minut.
Mini kanapeczki na trzy sposoby: z pastą jajeczną i krewetką, z serkiem i pieczonym pomidorem i z pieczonym łososiem
Bagietkę kroimy i każdy z kawałków smarujemy pastą z pieczonego łososia. Na wierzchu układamy 1-2 pieczarki, a całość posypujemy sezamem.
Kanapeczki z pieczonym pomidorem
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Kawałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, doprawiamy solą i delikatnie skrapiamy oliwą. Pieczemy 70 minut w 190 stopniach (grzanie od góry).
Bagietkę kroimy na kawałki, każdy z nich smarujemy kremowym serkiem kanapkowym, a następnie układamy ćwiartkę upieczonego pomidora. Każdą kanapeczkę dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Mini kanapeczki na trzy sposoby: z pastą jajeczną i krewetką, z serkiem i pieczonym pomidorem i z pieczonym łososiem
Mini kanapeczki na trzy sposoby: z pastą jajeczną i krewetką, z serkiem i pieczonym pomidorem i z pieczonym łososiem
Z innych pomysłów na proste imprezowe przekąski są: koreczki z mozzarellą i pomidorkiem koktajlowym; deska serów i wędlin podana z winogronami lub melon zawinięty w szynkę parmeńską. Możecie również sięgnąć po garść inspiracji z tego i tego wpisu.