Prosty sos pomidorowy ze świeżych pomidorów z odrobiną oregano i soli morskiej

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 130 min. Ilość porcji: kilka

Składniki na danie:

  • 2 kg pomidorów
  • 1 biała cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • sól morska
  • olej/oliwa do smażenia
  • woda

Sposób przygotowania:

Mam czasem wrażenie, że ten sos jest jedną z podstawowych rzeczy w mojej kuchni. Często powstają jego różne wariacje np. z bakłażanem, cukinią, papryką itp. Tym razem zapraszam na wpis, w którym pokażę Wam, jak przygotować jego najbardziej podstawową wersję.

Prosty sos pomidorowy ze świeżych pomidorów

Prosty sos pomidorowy ze świeżych pomidorów

Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki lub połówki. Przekładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia, doprawiamy solą morska i skrapiamy oliwą. Pieczemy je przez godzinę w 190 stopniach w opcji grzanie od góry.

Upieczone pomidory, wraz z sokami, przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, doprawiamy oregano i jeśli trzeba jeszcze solą morska i dolewamy wody – tylko odrobinę, sos ma być gęsty. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogni około godziny.

Sos na koniec miksujemy. Jeszcze gorący przekładam do słoiczków – wystarczy na jakiś czas.

Prosty sos pomidorowy ze świeżych pomidorów

Prosty sos pomidorowy ze świeżych pomidorów

Ten sos sprawdza się w daniach głównych, ciepłych przekąskach i zupach, a same pieczone pomidory są doskonałym dodatkiem do sałatek czy kanapek.

Prosty sos pomidorowy ze świeżych pomidorów

Prosty sos pomidorowy ze świeżych pomidorów