Szukasz pomysłu na karnawałowe przekąski? Zapraszam na kilka prostych i efektownych inspiracji
SKŁADNIKI NA PIECZONEGO BURAKA:
- 1 burak
- 1 opakowanie sera mozzarella
- rukola
- garść niesolonych pistacji
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- oliwa z oliwek
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA MINI KANAPECZKI Z GROSZKIEM LUB PIECZONĄ PAPRYKĄ:
- 1 bagietka
- 2 czerwone papryki
- zielony ogórek
- serek kanapkowy (ja użyłam Almette śmietankowego i tego z ziołami)
- garść zielonego groszku (ja użyłam mrożony)
- rukola
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- suszone płatki chili
- sezam
SKŁADNIKI NA FINGERFOOD ZE ŚWIEŻYM OGÓRKIEM:
- 2 szt. świeżego zielonego ogórka (ogórek polski długi, ale nie foliowany)
- kozi serek kanapkowy
- 1 opakowanie wędzonego łososia
- 3-4 plastry limonki
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- suszone płatki chili
Sposób przygotowania:
Pierwsze tygodnie nowego roku to czas wspaniałych spotkań i karnawałowych przyjęć. Jeśli szukacie pomysłów na niebanalne i proste przystawki – zerknijcie na poniższe przepisy. Te przepisy sprawdzą się również przy wielu innych okazjach takich jak: przyjęcia urodzinowe, spotkania z przyjaciółmi lub rodziną czy garden party.
Prosta sałatka z pieczonego buraka
Buraka lekko skrapiamy oliwą, doprawiamy szczyptą soli morskiej i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do około dwóch godzin w temperaturze 190 stopni (grzanie od góry).
Sałatka z pieczonego buraka z mozzarellą
Po upieczeniu odstawiamy buraka do wystygnięcia, a następnie obieramy ze skórki i kroimy na cieniutkie plasterki.
Na talerzu układamy liście rukoli. Na wierzchu rozkładamy cieniutkie plastry upieczonego buraka, a całość posypujemy kawałkami sera mozzarella i posiekanymi, niesolonymi pistacjami.
W szklance łączymy oliwę z oliwek, musztardę, miód, sól morską i świeżo mielony pieprz. Składniki dokładnie mieszamy, a gotowym sosem polewamy przygotowaną sałatkę tuż przed podaniem.
Mini kanapeczki z pieczoną papryką lub zielonym groszkiem
Te kanapeczki są inspirowane przepisem z książki Małgosi Minty „Kolacje”, gdzie kusić Was będzie chrupiącymi bruschettami w trzech wersjach.
Książka Kolacje Małgosi Minty
Do przygotowania tych kanapeczek będzie potrzebna pieczona papryka. Czerwoną paprykę skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzanie od góry). Pieczemy ją przez około półtorej godziny, a następnie przekładamy do miseczki, nakrywamy ją talerzykiem i odstawiamy do wystygnięcia. Z przestudzonej papryki ściągamy skórkę.
Zielony groszek wkładamy do rondelka, dolewamy odrobinę wody i doprawiamy solą morską. Po mniej więcej 10 minutach powinien być gotowy – miękki, słodki i pyszny.
Bagietkę kroimy na porcje i układamy na paterze lub talerzu. Każdy kawałeczek smarujemy serkiem kanapkowym. Ja wykorzystałam serek typu Almette w dwóch wersjach – śmietankowy i z ziołami, ale można użyć dowolnych, zgodnie z własnymi preferencjami.
Na każdym kawałeczku układamy listki rukoli, a następnie rozkładamy na jednych kawałki pieczonej papryki i plasterki zielonego ogórka, a na drugich – zielony groszek. Całość z góry doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli morskiej, a dodatkowo te z groszkiem suszonymi płatkami chili, a te z papryką sezamem.
Mini kanapeczki z pieczoną papryką lub zielonym groszkiem
Fingerfood z wędzonym łososiem
Proste, szybkie w przygotowaniu i pomysłowe danie, które uatrakcyjni każdy imprezowy stół. Podobną wersję, tyle, ze ze świeżym łososiem i serkiem chrzanowym znajdziecie na blogu – link tutaj.
Tym razem świeżego ogórka pokrojonego w grubsze talarki, podałam z kozim serkiem kanapkowym, a na wierzchu ułożyłam kawałki wędzonego łososia, mini trójkąciki z limonki, a całość doprawiłam szczypta soli morskiej, płatków chili i świeżo mielonego pieprzu.
Fingerfood z wędzonym łososiem i kozim serkiem kanapkowym
W powyższym wpisie starałam się połączyć tak propozycje dań, żeby maksymalnie ograniczyć listę zakupów, a efekt podania był wyjątkowy i niebanalny.