Zapiekane pomidory i pieczony bakłażan z mozzarellą, czyli pomysły na imprezowe przekąski

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 40-60 min. Ilość porcji: kilka

SKŁADNIKI NA ZAPIEKANE POMIDORY:

  • 75 g sera greckiego manouri (ser miękki owczo-kozi)
  • 6 pomidorów średniej wielkości lub 4 większe
  • 1 mała szalotka
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki świeżej
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • 4-6 plastry sera mozzarella lub kuleczki – dokładnie tyle, ile jest pomidorów

SKŁADNIKI NA PIECZONEGO BAKŁAŻANA:

  • 2 bakłażany
  • 125 ml sosu pomidorowego
  • 125 g sera mozzarella

Sposób przygotowania:

Chyba każde dobre przyjęcie może obejść się bez wielu rzeczy, ale nie bez dobrej muzyki, przyjaciół i pysznego jedzenia. Zapraszam na kolejną porcje pomysłów na niebanalne i proste przystawki.

Zapiekane pomidory z farszem

Zapiekane pomidory z farszem

Zapiekane pomidory

Jak spróbowałam to danie, to po prostu przepadłam. Już wiem, że zostanie ze mną na długo, często będę do niego wracać i sprawdzi się nie tylko jako przystawka na imprezę, ale i jako lunch, dodatek do obiadu czy letniego grilla.

Z pomidorów odcinamy góry (można z szypułką, będzie ozdobą). Delikatnie, za pomocą łyżeczki, wyciągamy miąższ ze środka, który następnie drobno kroimy nożem.

Zapiekane pomidory z farszem

Zapiekane pomidory z farszem

W misce łączymy: posiekaną w drobną kostkę szalotkę, pokruszony owczo-kozi ser manouri, pokrojone kapary, posiekaną natkę pietruszki i miąższ z pomidorów. Całość doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem i mieszamy.

Pomidory wkładamy do naczynia żaroodpornego. Za pomocą łyżeczki nakładamy farsz do pomidorów. Na wierzchu układamy kawałek sera mozzarella i nakrywamy do pomidorową czapeczką. Za drugim razem ser mozzarella zastąpiłam kawałkiem gorgonzoli – było równie pyszne. Jeśli zostanie Wam farsz – śmiało możecie wykorzystać go np. na kanapki.

Pieczemy całość 30 minut w 190 stopniach (grzanie od góry).

Zapiekane pomidory z farszem

Zapiekane pomidory z farszem

Zapiekany bakłażan z sosem pomidorowym i mozzarellą

Na ten sposób podania trafiłam na profilu magazynu kulinarnego KUKBUK i zachwyciła mnie jego prostota.

Bakłażana kroimy na plastry i układamy je na blaszce. Doprawiamy solą, skrapiamy oliwą i pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach (grzanie od góry). Następnie upieczone plastry bakłażana odstawiamy na chwilę do przestudzenia.

Pieczony bakłażan z mozzarellą

Pieczony bakłażan z mozzarellą

Na blasze układamy na zakładkę plastry bakłażana. Następnie każdy smarujemy sosem pomidorowym, a całość posypujemy kawałkami sera mozzarella. Blachę wstawiamy do piekarnika na pół godziny.

Pomysły na sos pomidorowy znajdziecie tutaj, tutaj i tutaj.

Plastry zapiekanego bakłażana podałam na zielonych liściach z plastrami świeżego ogórka. Można też je wyłożyć na półmisek.

Pieczony bakłażan z mozzarellą

Pieczony bakłażan z mozzarellą