Zupa miso z łososiem smażonym w sezamie, jajkiem i grzybami
Składniki na danie:
- 200 g łososia (filet, bez skóry)
- 1 l bulionu
- 1 łyżka białej pasty miso
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 suszone grzyby shiitake w całości
- 1 suszony biały grzyb (wielkości połowy dłoni)
- pół szalotki dużej lub 1 mała
- pół łyżeczki suszonych płatków chili
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- 2-3 suszone liście limonki kaffir
- 1 łyżka oleju sezamowego
- olej roślinny
- biały sezam
- sól morska
- por (do podania)
- dymka (do podania)
- jajko na twardo (do podania)
Sposób przygotowania:
Lekka, pyszna i rozgrzewająca – tyle wystarczy. Jeśli poszukujecie nieco innych smaków, niż klasyka polskiego, niedzielnego stołu, zapraszam na zupę miso z grzybami i łososiem.
Sprawdzi się przy wielu okazjach.
Zupa Miso z łososiem, jajkiem i grzybami
Szalotkę kroimy w kosteczkę. W żeliwnym garnku, podsmażamy ja kilka minut na 1 łyżce oleju roślinnego i 1 łyżce oleju sezamowego. Po chwili dodajemy do niej ziarna ziela angielskiego, pieprzu, liście limonki i suszone płatki chili. Podsmażenie przypraw pozwala na dodatkowe uwolnienie ich aromatów.
Kiedy szalotka nieco zmięknie, dolewamy bulion i dodajemy grzyby: shiitake i białego grzyba. Podgrzewamy, aż bulion zrobi się gorący, następnie dodajemy 1 łyżkę białej pasty miso, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem około 40 minut.
Zupa Miso z łososiem, jajkiem i grzybami
Czas przygotować rybę. Upewnimy się, że filet z łososia jest dokładnie oczyszczony z ości, następnie kroimy go w kostkę, doprawiamy solą morską i obtaczamy w białym sezamie.
Rozgrzewamy roślinny olej na patelni. Łososia smażymy z każdej strony na rumiany kolor.
Gotowe kawałki ryby wkładamy do miseczki. Dolewamy gorący bulion i dekorujemy cieniutko pokrojoną dymką i porem. Można dodać również jajko na twardo przekrojone na pół. Gdybyście mieli ochotę na nieco bardziej sycącą wersję – dodajcie makaron.
Zupa Miso z łososiem, jajkiem i grzybami