Zupa miso z łososiem smażonym w sezamie, jajkiem i grzybami

Trudność: Czas przygotowania: 80 min. Ilość porcji: 4-6

Składniki na danie:

  • 200 g łososia (filet, bez skóry)
  • 1 l bulionu
  • 1 łyżka białej pasty miso
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 suszone grzyby shiitake w całości
  • 1 suszony biały grzyb (wielkości połowy dłoni)
  • pół szalotki dużej lub 1 mała
  • pół łyżeczki suszonych płatków chili
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2-3 suszone liście limonki kaffir
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • olej roślinny
  • biały sezam
  • sól morska
  • por (do podania)
  • dymka (do podania)
  • jajko na twardo (do podania)

Sposób przygotowania:

Lekka, pyszna i rozgrzewająca – tyle wystarczy. Jeśli poszukujecie nieco innych smaków, niż klasyka polskiego, niedzielnego stołu, zapraszam na zupę miso z grzybami i łososiem.

Sprawdzi się przy wielu okazjach.

Zupa Miso z łososiem, jajkiem i grzybami

Szalotkę kroimy w kosteczkę. W żeliwnym garnku, podsmażamy ja kilka minut na 1 łyżce oleju roślinnego i 1 łyżce oleju sezamowego. Po chwili dodajemy do niej ziarna ziela angielskiego, pieprzu, liście limonki i suszone płatki chili. Podsmażenie przypraw pozwala na dodatkowe uwolnienie ich aromatów.

Kiedy szalotka nieco zmięknie, dolewamy bulion i dodajemy grzyby: shiitake i białego grzyba. Podgrzewamy, aż bulion zrobi się gorący, następnie dodajemy 1 łyżkę białej pasty miso, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem około 40 minut.

Zupa Miso z łososiem, jajkiem i grzybami

Czas przygotować rybę. Upewnimy się, że filet z łososia jest dokładnie oczyszczony z ości, następnie kroimy go w kostkę, doprawiamy solą morską i obtaczamy w białym sezamie.

Rozgrzewamy roślinny olej na patelni. Łososia smażymy z każdej strony na rumiany kolor.

Gotowe kawałki ryby wkładamy do miseczki. Dolewamy gorący bulion i dekorujemy cieniutko pokrojoną dymką i porem. Można dodać również jajko na twardo przekrojone na pół. Gdybyście mieli ochotę na nieco bardziej sycącą wersję – dodajcie makaron.

Zupa Miso z łososiem, jajkiem i grzybami