Chrupiące grzanki z pieczarkami i jajkami w koszulce

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 30 min. Ilość porcji: 2-4

Składniki na danie:

  • pół cebuli
  • 100 g pieczarek
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • świeży ogórek
  • 4 jajka
  • 4 kromki chleba
  • masło / olej do smażenia
  • sól morska
  • szczypta płatków chili
  • świeżo mielony pieprz
  • zielone listki
  • sos sriracha mayo

Sposób przygotowania:

Intensywny tydzień, który za mną, wymaga pysznego, intensywnego ale tylko w doznania smakowe, poranka. Chrupiąca grzanka ze smażonymi na maśle pieczarkami, podana z odrobiną zielonych listków i jajkami w koszulce, to może być to, co zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Na pewno wywoła uśmiech na mojej buzi.

Chrupiąca grzanka ze smażonymi na maśle pieczarkami, podana z odrobiną zielonych listków i jajkami w koszulce

Chrupiąca grzanka ze smażonymi na maśle pieczarkami, podana z odrobiną zielonych listków i jajkami w koszulce

Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i smażymy na nim cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Po kilku minutach dodajemy pieczarki pokrojone w plastry i smażymy dalej. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, posiekaną natką, odrobiną suszonych płatków chili i solą morską.

Chleb kroimy na kromki, smarujemy je cienką warstwą masła i opiekamy lub grzejemy na patelni. To właśnie masło sprawi, ze będą idealnie rumiane. W garnku gotujemy wodę z octem i solą – będzie na jajka w koszulce. Po zagotowaniu się wody, wyciszamy ją poprzez zmniejszenie mocy palnika, i wrzucamy do niej jajka. Gotujemy przez około 3 minuty, a następnie ostrożnie wyciągamy łyżką cedzakową i odsączamy ręcznikiem papierowym.

Chrupiąca grzanka ze smażonymi na maśle pieczarkami, podana z odrobiną zielonych listków i jajkami w koszulce

Chrupiąca grzanka ze smażonymi na maśle pieczarkami, podana z odrobiną zielonych listków i jajkami w koszulce

Grzanki układamy na talerzach, dajemy odrobinę sosu sriracha mayo, zielone listki, smażone pieczarki z cebulką, kilka cieniutkich plastrów ogórka i jajka. Na koniec całość jeszcze posypujemy szczyptą suszonych płatków chili, odrobiną czarnuszki i sezamu i drobno siekana natka pietruszki.

Chrupiąca grzanka ze smażonymi na maśle pieczarkami, podana z odrobiną zielonych listków i jajkami w koszulce

Chrupiąca grzanka ze smażonymi na maśle pieczarkami, podana z odrobiną zielonych listków i jajkami w koszulce