Bowl śniadaniowy z twarogiem, gotowanym burakiem i jajkiem na twardo

Składniki na danie:
- 1 burak
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 jajka na twardo
- rukola / zielone liście
- 200 g twarogu
- oliwa z oliwek
- czarnuszka
- sezam
- sól morska (drobna)
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Czy też czasem szukacie innej opcji na śniadanie, niż klasyka każdego poranka? Zamiast kanapek czy jajecznicy, może tym razem sięgniecie po moją wersję śniadaniowego bowla. Wszystko w jednej misce, pyszne i sycące.

Bowl śniadaniowy z twarogiem, gotowanym burakiem i jajkiem na twardo
Najbardziej czasochłonną pozycją jest ugotowanie buraka. Ten może zając do około 2 godzin, zanim będzie ugotowany – wszystko zależny od jego wielkości. Mój był spory. Można też wykorzystać gotowe, gotowane buraki dostępne w wielu sklepach spożywczych. Ja natomiast gotuje kilka kuraków, które później wykorzystuje do różnych dań lub jako dodatek do kanapek.
Ugotowanego buraka obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do niego około 2 łyżek jogurtu naturalnego, doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Całość mieszamy.

Bowl śniadaniowy z twarogiem, gotowanym burakiem i jajkiem na twardo
Twaróg przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem i dodajemy jogurt. Całość dokładnie mieszamy, aż konsystencja będzie kremowa. Jeśli lubicie, możecie też dodać szczypiorek.
Wszystkie składniki układamy w misce – garść zielonych liści, jajko na twardo, buraczki z jogurtem i twaróg. Skrapiamy wszystko oliwa z oliwek i posypujemy czarnuszką z sezamem.
Nadmiar buraczków można wykorzystać do obiadu – ja podałam go z pieczonym łososiem.

Łosoś pieczony podany z natką pietruszki, gotowane buraczki z jogurtem, zielone liście skropione oliwą i sokiem z cytryny

Bowl śniadaniowy z twarogiem, gotowanym burakiem i jajkiem na twardo