Jajka wielkanocne faszerowane podane na dwa sposoby: z wędzonym łososiem lub z tuńczykiem

Składniki na jajka faszerowane z wędzonym łososiem:
- 4 jajka
- 30 g wędzonego łososia
- 2 łyżeczki majonezu
- pół małej czerwonej cebuli - 1 łyżka czerwonej cebuli posiekanej
- 1 łyżeczka kaparów
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- łodyżka natki pietruszki
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Składniki na jajka faszerowane z tuńczykiem:
- 6 jajek
- 70 g tuńczyka w sosie własnym
- 2 łyżeczki majonezu
- 1 łyżeczka kaparów
- pół małej czerwonej cebuli - 1 łyżka czerwonej cebuli posiekanej
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka można podać na wiele sposobów. Na moim stole pojawiły się w dwóch odsłonach – dla mnie z dodatkiem wędzonego łososia, dla mojego męża z tuńczykiem. Obie zyskają wielu zwolenników.
Oba przepisy są bardzo proste i można wykonywać je jednocześnie, ze względu na podobieństwo składników.

Jajka wielkanocne faszerowane z wędzonym łososiem
Jajka faszerowane z wędzonym łososiem
Do miski wkładamy: pokrojoną w drobną kosteczkę czerwoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, pokrojonego wędzonego łososia, posiekane kapary i żółtka jajek. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.
Za pomocą łyżeczki, farsz nakładamy do połówek jajek. Całość dekorujemy natką pietruszki.

Jajka wielkanocne faszerowane z wędzonym łososiem

Jajka wielkanocne faszerowane z wędzonym łososiem
Jajka faszerowane z tuńczykiem
W misce łączymy tuńczyka, posiekane kapary, drobno krojoną czerwona cebulę i żółtka jajek. Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Gotowy farsz nakładamy na jajka i dekorujemy drobno siekaną natka pietruszki.

Jajka wielkanocne faszerowane z tuńczykiem

Jajka wielkanocne faszerowane z tuńczykiem