Jajka wielkanocne faszerowane podane na dwa sposoby: z wędzonym łososiem lub z tuńczykiem

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 30 min. Ilość porcji: 10

Składniki na jajka faszerowane z wędzonym łososiem:

  • 4 jajka
  • 30 g wędzonego łososia
  • 2 łyżeczki majonezu
  • pół małej czerwonej cebuli - 1 łyżka czerwonej cebuli posiekanej
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • łodyżka natki pietruszki
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Składniki na jajka faszerowane z tuńczykiem:

  • 6 jajek
  • 70 g tuńczyka w sosie własnym
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka kaparów
  • pół małej czerwonej cebuli - 1 łyżka czerwonej cebuli posiekanej
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka można podać na wiele sposobów. Na moim stole pojawiły się w dwóch odsłonach – dla mnie z dodatkiem wędzonego łososia, dla mojego męża z tuńczykiem. Obie zyskają wielu zwolenników.

Oba przepisy są bardzo proste i można wykonywać je jednocześnie, ze względu na podobieństwo składników.

Jajka wielkanocne faszerowane podane na dwa sposoby: z wędzonym łososiem lub z tuńczykiem

Jajka wielkanocne faszerowane z wędzonym łososiem

Jajka faszerowane z wędzonym łososiem

Do miski wkładamy: pokrojoną w drobną kosteczkę czerwoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, pokrojonego wędzonego łososia, posiekane kapary i żółtka jajek. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.

Za pomocą łyżeczki, farsz nakładamy do połówek jajek. Całość dekorujemy natką pietruszki.

Jajka wielkanocne faszerowane podane na dwa sposoby: z wędzonym łososiem lub z tuńczykiem

Jajka wielkanocne faszerowane z wędzonym łososiem

Jajka wielkanocne faszerowane podane na dwa sposoby: z wędzonym łososiem lub z tuńczykiem

Jajka wielkanocne faszerowane z wędzonym łososiem

Jajka faszerowane z tuńczykiem

W misce łączymy tuńczyka, posiekane kapary, drobno krojoną czerwona cebulę i żółtka jajek. Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

Gotowy farsz nakładamy na jajka i dekorujemy drobno siekaną natka pietruszki.

Jajka wielkanocne faszerowane podane na dwa sposoby: z wędzonym łososiem lub z tuńczykiem

Jajka wielkanocne faszerowane z tuńczykiem

Jajka wielkanocne faszerowane podane na dwa sposoby: z wędzonym łososiem lub z tuńczykiem

Jajka wielkanocne faszerowane z tuńczykiem