Tofurnik pistacjowy na spodzie z dodatkiem masła migdałowego, podany z pistacjową polewą

Składniki na ciasto:
- 200 g herbatników
- 80 g masła migdałowego – Eko Gram, The Real White Almond
- 100 g kaszy manny
- 700 ml napoju owsianego
- 50 g erytrytolu
- 350 g naturalnego tofu
- 85 g Basia Basia Pistacjolada
Składniki na polewę:
- napój owsiany
- Basia Basia Pistacjolada
Sposób przygotowania:
Przepis na pistacjowy sernik na twarogu sernikowym znajdziecie tu – link do przepisu. Tym razem zapraszam na tofurnik pistacjowy podany na spodzie z dodatkiem masła migdałowego i polany polewą pistacjową.

Tofurnik pistacjowy na spodzie z dodatkiem masła migdałowego, podany z pistacjową polewą
Herbatniki mielimy na proszek. Dodajemy do niego masło migdałowe i całość mieszamy, aż uzyskamy konsystencje mokrego piasku, który następnie przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i mocno dociskamy do spodu.
W rondelku gotujemy kaszę manną z napojem owsianym i pistacjoladą. Kiedy kasza się ugotuję w mleku, całość przelewamy do blendera, dodajemy erytrytol, tofu i miksujemy, aż całość będzie gładka.

Tofurnik pistacjowy: 1. spód do ciasta | 2. wyłożona tortownica | 3. pistacjowa masa tofu | 4. gotowy i udekorowany tofurnik
Gotową masę tofurnika wylewamy na herbatnikowo-migdałowy spód i wstawiamy do piekarnika. Ciasto pieczemy przez 50 minut w 170 stopniach, grzanie od góry i dołu. Następnie lekko uchylamy piekarnik na kwadrans i dopiero po tym czasie wyciągamy ciasto do dalszego stygnięcia.
Z wierzchu tofurnik polewamy polewą pistacjową. W miseczce połączyłam pistacjoladę z odrobiną napoju owianego. Dodawałam go partiami, aż krem stanie się płynny. Ciasto udekorowałam pokruszonymi płatkami migdałów i odrobiną suszonych płatków róży.

Tofurnik pistacjowy na spodzie z dodatkiem masła migdałowego, podany z pistacjową polewą
Tofurnik pistacjowy można podawać po wystudzeniu, jednak najlepiej schłodzić go przez kilka godzin w lodówce.

Tofurnik pistacjowy na spodzie z dodatkiem masła migdałowego, podany z pistacjową polewą

Tofurnik pistacjowy na spodzie z dodatkiem masła migdałowego, podany z pistacjową polewą