Tofurnik pistacjowy na spodzie z dodatkiem masła migdałowego, podany z pistacjową polewą

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 70 min. Ilość porcji: kilka

Składniki na ciasto:

  • 200 g herbatników
  • 80 g masła migdałowego – Eko Gram, The Real White Almond
  • 100 g kaszy manny
  • 700 ml napoju owsianego
  • 50 g erytrytolu
  • 350 g naturalnego tofu
  • 85 g Basia Basia Pistacjolada

Składniki na polewę:

  • napój owsiany
  • Basia Basia Pistacjolada

Sposób przygotowania:

Przepis na pistacjowy sernik na twarogu sernikowym znajdziecie tu – link do przepisu. Tym razem zapraszam na tofurnik pistacjowy podany na spodzie z dodatkiem masła migdałowego i polany polewą pistacjową.

Tofurnik pistacjowy na spodzie z dodatkiem masła migdałowego, podany z pistacjową polewą

Tofurnik pistacjowy na spodzie z dodatkiem masła migdałowego, podany z pistacjową polewą

Herbatniki mielimy na proszek. Dodajemy do niego masło migdałowe i całość mieszamy, aż uzyskamy konsystencje mokrego piasku, który następnie przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i mocno dociskamy do spodu.

W rondelku gotujemy kaszę manną z napojem owsianym i pistacjoladą. Kiedy kasza się ugotuję w mleku, całość przelewamy do blendera, dodajemy erytrytol, tofu i miksujemy, aż całość będzie gładka.

Tofurnik pistacjowy na spodzie z dodatkiem masła migdałowego, podany z pistacjową polewą

Tofurnik pistacjowy: 1. spód do ciasta | 2. wyłożona tortownica | 3. pistacjowa masa tofu | 4. gotowy i udekorowany tofurnik

Gotową masę tofurnika wylewamy na herbatnikowo-migdałowy spód i wstawiamy do piekarnika. Ciasto pieczemy przez 50 minut w 170 stopniach, grzanie od góry i dołu. Następnie lekko uchylamy piekarnik na kwadrans i dopiero po tym czasie wyciągamy ciasto do dalszego stygnięcia.

Z wierzchu tofurnik polewamy polewą pistacjową. W miseczce połączyłam pistacjoladę z odrobiną napoju owianego. Dodawałam go partiami, aż krem stanie się płynny. Ciasto udekorowałam pokruszonymi płatkami migdałów i odrobiną suszonych płatków róży.

Tofurnik pistacjowy na spodzie z dodatkiem masła migdałowego, podany z pistacjową polewą

Tofurnik pistacjowy na spodzie z dodatkiem masła migdałowego, podany z pistacjową polewą

Tofurnik pistacjowy można podawać po wystudzeniu, jednak najlepiej schłodzić go przez kilka godzin w lodówce.

Tofurnik pistacjowy na spodzie z dodatkiem masła migdałowego, podany z pistacjową polewą

Tofurnik pistacjowy na spodzie z dodatkiem masła migdałowego, podany z pistacjową polewą

Tofurnik pistacjowy na spodzie z dodatkiem masła migdałowego, podany z pistacjową polewą

Tofurnik pistacjowy na spodzie z dodatkiem masła migdałowego, podany z pistacjową polewą