Kapuśniak z dodatkiem pasty miso i pieczonym ziemniakiem w mundurku

Składniki na danie:
- 600 g kapusty kiszonej
- 2 litry bulionu
- biała część pora
- 2 spore łyżki czerwonej pasty miso
- 6 suszonych grzybów shitake
- 1 marchew z bulionu
- 1 pietruszka (korzeń) z bulionu
- pół selera z bulionu
- 1 łyżeczka suszonego
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- drobna sól morska
- ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- ziarna pieprzu
- oliwa/olej do pieczenia
Sposób przygotowania:
Pogoda nas w tym roku nie rozpieszcza, a wiosna napływa albo gorącymi falami, albo kryje się gdzieś za zbyt chłodnymi dniami, więc taki mamy maj w tym roku, że zamarzyłam o gorącym, kwaśnym kapuśniaku, jak gdyby była jesień. Dodałam do niego czerwoną pastę miso i upiekłam ziemniaki w mundurkach.

Kapuśniak z dodatkiem pasty miso i pieczonym ziemniakiem w mundurku
W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Podsmażamy na nim por pokrojony w drobną kostkę. Warzywa z bulionu kroimy drobno i dodajemy do smażącego się pora. Po chwili dodajemy: drobno siekany czosnek, suszony majeranek, suszony czosnek niedźwiedzi i posiekaną natkę pietruszki.
Ziemniaki dokładnie myjemy, układamy w naczyniu żaroodpornym, oprószamy solą morską i lekko skrapiamy oliwą. Ziemniaki pieczemy około półtorej godziny w 190 stopniach, grzanie od góry. W połowie pieczenia obracamy je, aby skórka równomiernie się spiekła.

Kapuśniak z dodatkiem pasty miso i pieczonym ziemniakiem w mundurku
Do podsmażonych warzyw dodajemy posiekana kapustę kiszoną. Ja swoja delikatnie przepłukałam, była bardzo kwaśna, a następie lekko pokroiłam, żeby wygodniej nabierało się kapuśniak na łyżkę, szczególnie Piotrusiowi. Następnie dolałam dwa litry bulionu, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i ziarna pieprzu oraz suszone grzyby shitake i dusiłam około 30 minut pod przykryciem.
Do kapuśniaku dodałam dwie spore łyżki pasty miso i dusiłam kolejne 30 minut.
Gotowy kapuśniak nałożyłam na talerze, dodałam po 1 ziemniaku na porcje i udekorowałam odrobiną posiekanej drobno natki pietruszki. Zupa na drugi dzień jest jeszcze lepsza.

Kapuśniak z dodatkiem pasty miso i pieczonym ziemniakiem w mundurku

Kapuśniak z dodatkiem pasty miso i pieczonym ziemniakiem w mundurku

Kapuśniak z dodatkiem pasty miso i pieczonym ziemniakiem w mundurku

Kapuśniak z dodatkiem pasty miso i pieczonym ziemniakiem w mundurku