Kapuśniak z dodatkiem pasty miso i pieczonym ziemniakiem w mundurku

Trudność: Czas przygotowania: 100 min. Ilość porcji: 12

Składniki na danie:

  • 600 g kapusty kiszonej
  • 2 litry bulionu
  • biała część pora
  • 2 spore łyżki czerwonej pasty miso
  • 6 suszonych grzybów shitake
  • 1 marchew z bulionu
  • 1 pietruszka (korzeń) z bulionu
  • pół selera z bulionu
  • 1 łyżeczka suszonego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • drobna sól morska
  • ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • ziarna pieprzu
  • oliwa/olej do pieczenia

Sposób przygotowania:

Pogoda nas w tym roku nie rozpieszcza, a wiosna napływa albo gorącymi falami, albo kryje się gdzieś za zbyt chłodnymi dniami, więc taki mamy maj w tym roku, że zamarzyłam o gorącym, kwaśnym kapuśniaku, jak gdyby była jesień. Dodałam do niego czerwoną pastę miso i upiekłam ziemniaki w mundurkach.

Kapuśniak z dodatkiem pasty miso i pieczonym ziemniakiem w mundurku

Kapuśniak z dodatkiem pasty miso i pieczonym ziemniakiem w mundurku

W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Podsmażamy na nim por pokrojony w drobną kostkę. Warzywa z bulionu kroimy drobno i dodajemy do smażącego się pora. Po chwili dodajemy: drobno siekany czosnek, suszony majeranek, suszony czosnek niedźwiedzi i posiekaną natkę pietruszki.

Ziemniaki dokładnie myjemy, układamy w naczyniu żaroodpornym, oprószamy solą morską i lekko skrapiamy oliwą. Ziemniaki pieczemy około półtorej godziny w 190 stopniach, grzanie od góry. W połowie pieczenia obracamy je, aby skórka równomiernie się spiekła.

Kapuśniak z dodatkiem pasty miso i pieczonym ziemniakiem w mundurku

Kapuśniak z dodatkiem pasty miso i pieczonym ziemniakiem w mundurku

Do podsmażonych warzyw dodajemy posiekana kapustę kiszoną. Ja swoja delikatnie przepłukałam, była bardzo kwaśna, a następie lekko pokroiłam, żeby wygodniej nabierało się kapuśniak na łyżkę, szczególnie Piotrusiowi. Następnie dolałam dwa litry bulionu, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i ziarna pieprzu oraz suszone grzyby shitake i dusiłam około 30 minut pod przykryciem.

Do kapuśniaku dodałam dwie spore łyżki pasty miso i dusiłam kolejne 30 minut.

Gotowy kapuśniak nałożyłam na talerze, dodałam po 1 ziemniaku na porcje i udekorowałam odrobiną posiekanej drobno natki pietruszki. Zupa na drugi dzień jest jeszcze lepsza.

Kapuśniak z dodatkiem pasty miso i pieczonym ziemniakiem w mundurku

Kapuśniak z dodatkiem pasty miso i pieczonym ziemniakiem w mundurku

Kapuśniak z dodatkiem pasty miso i pieczonym ziemniakiem w mundurku

Kapuśniak z dodatkiem pasty miso i pieczonym ziemniakiem w mundurku

Kapuśniak z dodatkiem pasty miso i pieczonym ziemniakiem w mundurku

Kapuśniak z dodatkiem pasty miso i pieczonym ziemniakiem w mundurku

Kapuśniak z dodatkiem pasty miso i pieczonym ziemniakiem w mundurku

Kapuśniak z dodatkiem pasty miso i pieczonym ziemniakiem w mundurku