Klopsiki z pieczonego bakłażana z dodatkiem pieczonej papryki i pomidora, podane w sosie pomidorowym

Trudność: Czas przygotowania: 120 min. Ilość porcji: 4-6

Składniki na danie:

  • 3 bakłażany
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 1 jajko
  • 75 g tartego sera grana padano
  • 70 g tartego sera długo dojrzewającego
  • 100 g bułki tartej (gdyby był potrzeba – można dosypać)
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • drobno mielona sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia
  • 150 g brązowych pieczarek
  • 125 ml sosu pomidorowego
  • kuskus do podania

Sposób przygotowania:

Klopsiku z pieczonego bakłażana to ciekawa alternatywa dla klasycznych klopsików, jeśli nie jecie mięsa. Choć ich przygotowanie nie jest tak szybkie, to warto dla nich chwile spędzić w kuchni.

Klopsiki z pieczonego bakłażana z dodatkiem pieczonej papryki i pomidora, podane w sosie pomidorowym

Klopsiki z pieczonego bakłażana z dodatkiem pieczonej papryki i pomidora, podane w sosie pomidorowym

W piekarniku pieczemy bakłażany i paprykę czerwoną. Warzywa wcześniej oprószyłam solą i delikatnie skropiłam oliwą, bakłażany delikatnie nakłułam. Warzywa pieczemy w temperaturze 190 stopni, w opcji grzanie od góry. Po około 20 minutach dołożyłam do nich pomidora.

Do dużej miski wsypuję bułkę tartą, tarty ser, posiekaną natkę pietruszki i drobno siekany czosnek.

Klopsiki z pieczonego bakłażana z dodatkiem pieczonej papryki i pomidora, podane w sosie pomidorowym

Klopsiki z pieczonego bakłażana z dodatkiem pieczonej papryki i pomidora, podane w sosie pomidorowym

Upieczone warzywa odstawiam na bok do przestudzenia, następnie ściągam z nich skórkę i pozbawiam gniazd nasiennych. Warzywa siekam i przekładam do miski, do pozostałych składników. Dodajemy jako, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.

Klopsiki z pieczonego bakłażana z dodatkiem pieczonej papryki i pomidora, podane w sosie pomidorowym

Klopsiki z pieczonego bakłażana z dodatkiem pieczonej papryki i pomidora, podane w sosie pomidorowym

Masę wyrabiać najlepiej rękoma, łatwiej wyczuć czy potrzeba do niej dosypać nieco więcej bułki. Konsystencja powinna być dość lepka, ale dająca się formować.

Klopsiki smażymy na rozgrzanym oleju, aż zrobią się rumiane z każdej strony. Smażymy je partiami i nie układamy ciasno na patelni. Masa różni się od tej mięsnej, przewracać trzeba je delikatnie, dobrze mieć na to nieco miejsca. Gotowe przekładamy na talerz, a na patelni smażymy pokrojone w plastry brązowe pieczarki. Kiedy zrobią się złociste, dolewamy sos pomidorowy i dokładamy klopsiki.

Klopsiki z pieczonego bakłażana z dodatkiem pieczonej papryki i pomidora, podane w sosie pomidorowym

Klopsiki z pieczonego bakłażana z dodatkiem pieczonej papryki i pomidora, podane w sosie pomidorowym

Do przepisu wykorzystałam słoiczek sosu pomidorowego ze świeżych pomidorów z przepisu dostępnego na stronie – tutaj. Klopsiki podałam z kuskusem.

Klopsiki z pieczonego bakłażana z dodatkiem pieczonej papryki i pomidora, podane w sosie pomidorowym

Klopsiki z pieczonego bakłażana z dodatkiem pieczonej papryki i pomidora, podane w sosie pomidorowym

Klopsiki z pieczonego bakłażana z dodatkiem pieczonej papryki i pomidora, podane w sosie pomidorowym

Klopsiki z pieczonego bakłażana z dodatkiem pieczonej papryki i pomidora, podane w sosie pomidorowym