Zawijane drożdżówki z domową konfiturą, polane lukrem

Składniki na danie:
- 250 g mąki pszennej
- 7 g drożdży instant
- 2 łyżki cukru (użyłam erytrotyl)
- 1 żółtko
- 125 ml napoju owsianego
- 50 g masła (roztopionego)
- domowa konfitura
- cukier puder na lukier
- żółtko i chlust napoju owianego do posmarowania
Sposób przygotowania:
Kto nie chciałby schrupać domowej, pysznej, pachnącej drożdżówki? Myślę, że każdy. Nieco gorzej jest z ich szykowaniem, ponieważ ciasto drożdżowe ma to do siebie, że nie wolno go poganiać, dzięki czemu, uczy nas cierpliwości.

Zawijane drożdżówki z domową konfiturą, polane lukrem
Do miski wsypujemy mąkę pszenną przez drobne sitko. Dodajemy do niej żółtko, drożdże instant, cukier oraz ciepły napój owsiany i ciepłe roztopione masło. Całość łączymy, aż powstanie jednolita masa, którą zostawiamy w misce pod przykryciem przez półtorej godziny. Ciasto w tym czasie będzie rosnąć.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na stolnice oprószoną mąką i wyrabiamy przez kilka minut, a następnie rozwałkowujemy na cienki placek starający się przypominać kształtem prostokąt.

Zawijane drożdżówki z domową konfiturą, polane lukrem
Na środku ciasta rozsmarowujemy konfiturę, a następnie zakładamy boki. Ciasto kroimy na 6-8 szerokich na około 3 cm pasków. Paski na środku zakręcamy (1 obrót) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki smarujemy rozkłóconym żółtkiem z odrobiną napoju owsianego i odstawiamy na 25 minut do ponownego wyrośnięcia.
Drożdżówki pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni w opcji grzanie góra-dół. Gotowe, przekładamy na kratkę lub talerz do wystudzenia i polewamy lukrem.

Zawijane drożdżówki z domową konfiturą, polane lukrem
Moje drożdżówki są z domową konfiturą z czereśni, ale każdy z Was może przygotować je na swój sposób – z owocami czy serem. Drożdżówki można zapakować na piknik, wycieczkę, do pracy lub szkoły.
Warto na nie poczekać.

Zawijane drożdżówki z domową konfiturą, polane lukrem

Zawijane drożdżówki z domową konfiturą, polane lukrem