Pieczone ziemniaki podane z masłem i marynowanym maślakiem

Składniki na danie:
- 6 ziemniaków
- pół cebuli
- 60 g marynowanych maślaków
- 1 łyżeczka musztardy miodowej (czubata)
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- drobna sól morska
- świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek
- masło
Sposób przygotowania:
Pieczone ziemniaki to danie proste, banalne i wręcz genialne w swojej prostocie.
Ziemniaki myjemy, osuszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy je odrobiną oliwy z oliwek, solimy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni (grzanie od góry) na około 80 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości bulw – im większe, tym dłużej się pieką. Upieczone ziemniaki są miękkie i swobodnie można wbić w nie widelec.

Pieczone ziemniaki podane z masłem i marynowanym maślakiem
W misce łączymy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, posiekane marynowane maślaki, posiekaną natkę pietruszki, ocet balsamiczny i musztardę miodową. Doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.
Gotowe ziemniaki układamy na talerzu i nacinamy nożem. Do środka każdego dodajemy kawałek masła, a następnie po łyżce marynowanych maślaków z musztardą i cebulą. Na koniec całość posypujemy jeszcze odrobiną natki pietruszki.

Pieczone ziemniaki podane z masłem i marynowanym maślakiem

Pieczone ziemniaki podane z masłem i marynowanym maślakiem

Pieczone ziemniaki podane z masłem i marynowanym maślakiem