Pieczone ziemniaki podane z masłem i marynowanym maślakiem

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 90 min. Ilość porcji: 6

Składniki na danie:

  • 6 ziemniaków
  • pół cebuli
  • 60 g marynowanych maślaków
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej (czubata)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • drobna sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek
  • masło

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaki to danie proste, banalne i wręcz genialne w swojej prostocie.

Ziemniaki myjemy, osuszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy je odrobiną oliwy z oliwek, solimy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni (grzanie od góry) na około 80 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości bulw – im większe, tym dłużej się pieką. Upieczone ziemniaki są miękkie i swobodnie można wbić w nie widelec.

Pieczone ziemniaki podane z masłem i marynowanym maślakiem

Pieczone ziemniaki podane z masłem i marynowanym maślakiem

W misce łączymy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, posiekane marynowane maślaki, posiekaną natkę pietruszki, ocet balsamiczny i musztardę miodową. Doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.

Gotowe ziemniaki układamy na talerzu i nacinamy nożem. Do środka każdego dodajemy kawałek masła, a następnie po łyżce marynowanych maślaków z musztardą i cebulą. Na koniec całość posypujemy jeszcze odrobiną natki pietruszki.

Pieczone ziemniaki podane z masłem i marynowanym maślakiem

Pieczone ziemniaki podane z masłem i marynowanym maślakiem

Pieczone ziemniaki podane z masłem i marynowanym maślakiem

Pieczone ziemniaki podane z masłem i marynowanym maślakiem

Pieczone ziemniaki podane z masłem i marynowanym maślakiem

Pieczone ziemniaki podane z masłem i marynowanym maślakiem