Pierogi z pieczonym bakłażanem i cukinią, podane z domowym sosem pomidorowym

Trudność: Czas przygotowania: 120 min. Ilość porcji: 4-6

Składniki na danie:

  • 230 g ziemniaków (surowe, obrane)
  • 150 g upieczonego bakłażana
  • 80 g upieczonej cukinii
  • 30 g pora
  • olej/oliwa do smażenia
  • około 450 g mąki pszennej
  • około 280 ml gorącej wody
  • 60 ml oleju roślinnego
  • drobno mielona sól morska
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Pierogi to danie, które łączy zarówno różne pokolenia, jak i różne preferencje żywieniowe. Dla nich klasyczne, w stylów pielmieni, z mięsem mielonym, dla mnie z pieczonym bakłażanem. Nie spodziewałam się, że będą aż tak dobre!

Pierogi z pieczonym bakłażanem i cukinią, podane z domowym sosem pomidorowym

Pierogi z pieczonym bakłażanem i cukinią, podane z domowym sosem pomidorowym

Bakłażana i cukinie myjemy i kroimy w plastry grubości małego palca. Układamy je na blasze, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą morska i wkładamy do piekarnika na około godzinę (40-60 min.). Warzywa będą się piekły w temperaturze 190 stopni, grzanie od góry.

Ziemniaki obieramy i gotujemy.

Na rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju smażymy drobno pokrojonego pora. Upieczone warzywa układamy na desce do krojenia i siekamy nożem. Warzywa przekładamy do pora na patelnie i chwilę smażymy. Usmażone warzywa wykładamy do miski, dodajemy ugotowane ziemniaki i całość rozgniatamy i mieszamy, aż składniki się połączą.

Pierogi z pieczonym bakłażanem i cukinią, podane z domowym sosem pomidorowym

Pierogi z pieczonym bakłażanem i cukinią, podane z domowym sosem pomidorowym: 1. farsz | 2. ciasto | 3. rozwałkowane ciasto | 4. rozłożony farsz

W misce łączymy mąkę, sól, olej i gorąca wodę. Całość zagniatamy, ostrożnie, aby się nie poparzyć – najlepiej najpierw widelcem, dopiero później ręką, aż masa będzie jednolita.

Ciasto dzielimy na porcje, a każda z nich rozwałkowujemy na placek, z którego wycinamy koła za pomocą szklanki czy ringu. Na kołach układamy farsz, a następnie zawijamy pierogi.

Pierogi z pieczonym bakłażanem i cukinią, podane z domowym sosem pomidorowym

Pierogi z pieczonym bakłażanem i cukinią, podane z domowym sosem pomidorowym

Pierogi gotujemy około 10 minut w osolonym wrzątku. Podajemy z domowym sosem pomidorowym i odrobiną posiekanej natki pietruszki.

Przepis na sos pomidorowy znajdziecie tutaj.

Pierogi z pieczonym bakłażanem i cukinią, podane z domowym sosem pomidorowym

Pierogi z pieczonym bakłażanem i cukinią, podane z domowym sosem pomidorowym

Pierogi z pieczonym bakłażanem i cukinią, podane z domowym sosem pomidorowym

Pierogi z pieczonym bakłażanem i cukinią, podane z domowym sosem pomidorowym

Pierogi z pieczonym bakłażanem i cukinią, podane z domowym sosem pomidorowym

Pierogi z pieczonym bakłażanem i cukinią, podane z domowym sosem pomidorowym