Smażone tofu w pikantnej marynacie podane w formie spring rollsów

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 60 min. Ilość porcji: około 6

Składniki na danie:

  • 1 kostka naturalnego tofu (ok. 180 g)
  • 1,5 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka miodu
  • pół kubka ryżu
  • pół kubka mleczka kokosowego
  • papier ryżowy
  • marchewka
  • sezam
  • natka pietruszki lub kolendra
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Idealne danie nie tylko na upalne dni, choć w te sprawdzi się równie dobrze jak chłodnik. Można je zabrać ze sobą na plażę, piknik, do pracy czy na wycieczkę w góry. Spring rollsy ze smażonym pikantnym tofu na każdą okazję!

Smażone tofu w pikantnej marynacie podane w formie spring rollsów

Smażone tofu w pikantnej marynacie podane w formie spring rollsów

Kostkę tofu kroimy na plastry. Każdy kawałek obtaczamy w skrobi ziemniaczanej, a następnie smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony. Gotowe tofu odkładamy na chwile na ręcznik papierowy, a następnie zanurzamy je w marynacie, czyli do miski wlewamy olej sezamowy, sos sojowy, sos rybny, ocet, płatki chili i miód. Całość dokładnie mieszamy.

Tofu marynujemy kilka minut, a następnie przekładamy, razem z marynatą, na patelnie i ponownie smażymy przez chwilę, pilnując aby marynata nie wyparowała w całości, a stała się gęsta i lepka.

Smażone tofu w pikantnej marynacie podane w formie spring rollsów

Smażone tofu w pikantnej marynacie: 1. smażymy kawałki tofu | 2. odsączamy na ręczniku papierowym | 3. wkładamy kawałki tofu do marynaty | 4. smażymy tofu w marynacie

W czasie szykowania tofu możemy przygotować dodatki. Marchewkę kroimy na cieniutkie plasterki, a ryż gotujemy w mleczku kokosowym zgodnie z zasadą 1 szklanka ryży sypkiego, 2 szklanki płynu, czyli pół kubka ryży gotowałam w mleczku kokosowym i wodzie pół na pół. Płyn delikatnie posoliłam.

Kiedy wszystko mamy już gotowe, czas zabrać się za szykowanie całości. Papier ryżowy zanurzamy lekko w wodzie, a następnie przekładamy na kuchenny blat. Układamy na nim ryż, odrobinę marchewki, kilka listków natki pietruszki i plasterek tofu. Całość delikatnie posypujemy sezamem i zawijamy, zakładając boki, a następnie zwijając wszystko w rulon. Jeśli papier ryżowy jest mały, możemy ułożyć 2 lub 3 kawałki na zakładkę.

Smażone tofu w pikantnej marynacie podane w formie spring rollsów

Smażone tofu w pikantnej marynacie podane w formie spring rollsów

Gotowe odkładamy na bok lub zjadamy od razu. Do Spring rollsów możemy uszykować więcej dodatków, wszystko zależy od tego co lubicie. Będzie tu pasować m.in. Mango, świeży ogórek, kapusta czerwona czy awokado.

Takie smażone tofu, to tez doskonały dodatek do kanapek (ostatnie zdjęcie). Na zdjęciach podwójna porcja na podstawie przepisu. 

Smażone tofu w pikantnej marynacie podane w formie spring rollsów

Smażone tofu w pikantnej marynacie podane w formie spring rollsów

Smażone tofu w pikantnej marynacie podane w formie spring rollsów

Smażone tofu w pikantnej marynacie podane w formie spring rollsów

Smażone tofu w pikantnej marynacie podane w formie spring rollsów

Smażone tofu w pikantnej marynacie podane w formie spring rollsów

Smażone tofu w pikantnej marynacie na kanapce

Smażone tofu w pikantnej marynacie podane na kanapce