Krem z letnich pomidorów z jogurtem i bazylią

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 35 min. Ilość porcji: 4-6
SKŁADNIKI NA ZUPĘ:
  • 1 kg pomidorów
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 500 ml bulionu
  • jogurt naturalny do podania
  • pomidorki koktajlowe do podania
  • świeża bazylia do podania

Sposób przygotowania:

Dwa ząbki czosnku miażdżymy płaską częścią ostrza, obieramy z łupinek, drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone pomidory i delikatnie mieszamy. Po chwili puszczą sok.

Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy niedbale na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystko dodajemy do garnka i dolewamy bulion.

Zupę gotujemy na wolnym ogniu tak długo, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy i blendujemy na gładki krem.

Podajemy z kolorowymi pomidorkami koktajlowymi, listkami świeżej bazylii i jogurtem naturalnym.