Krem z letnich pomidorów z jogurtem i bazylią
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 35 min.
Ilość porcji: 4-6
SKŁADNIKI NA ZUPĘ:
- 1 kg pomidorów
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek korzenia selera
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- 500 ml bulionu
- jogurt naturalny do podania
- pomidorki koktajlowe do podania
- świeża bazylia do podania
Sposób przygotowania:
Dwa ząbki czosnku miażdżymy płaską częścią ostrza, obieramy z łupinek, drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone pomidory i delikatnie mieszamy. Po chwili puszczą sok.
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy niedbale na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystko dodajemy do garnka i dolewamy bulion.
Zupę gotujemy na wolnym ogniu tak długo, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy i blendujemy na gładki krem.
Podajemy z kolorowymi pomidorkami koktajlowymi, listkami świeżej bazylii i jogurtem naturalnym.