Pieczona dorada z koperkiem i cytryną

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 35 min. Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI NA TDANIE:
  • 2 tuszki dorady
  • pęczek koperku
  • 2 kawałki masła
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • cytryna i limonka do podania

Sposób przygotowania:

Proste jedzenie zazwyczaj jest tym najlepszym, a rybie nie potrzeba wiele więcej jak szczypty soli, pieprzu i cytryny.

Tuszki dorady układamy na kawałku papieru do pieczenia (każdą na osobnym), doprawiamy solą i pieprzem oraz drobno siekanym koperkiem. Na wierzchu układamy 2-3 plastry cytryny i kawałeczek masła obtoczonego w koperku. Papier zawijamy szczelnie robiąc z niego coś na wzór namiotu.

Tak przygotowaną rybę wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Następnie rozchylamy zawiniątko i pieczemy jeszcze 10 minut lekko rumieniąc rybę od góry.

Delikatna i soczysta – wystarczy skropić skropić sokiem z cytryny lub limonki.