Pieczona dorada z koperkiem i cytryną
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 35 min.
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI NA TDANIE:
- 2 tuszki dorady
- pęczek koperku
- 2 kawałki masła
- sól
- pieprz
- cytryna
- cytryna i limonka do podania
Sposób przygotowania:
Proste jedzenie zazwyczaj jest tym najlepszym, a rybie nie potrzeba wiele więcej jak szczypty soli, pieprzu i cytryny.
Tuszki dorady układamy na kawałku papieru do pieczenia (każdą na osobnym), doprawiamy solą i pieprzem oraz drobno siekanym koperkiem. Na wierzchu układamy 2-3 plastry cytryny i kawałeczek masła obtoczonego w koperku. Papier zawijamy szczelnie robiąc z niego coś na wzór namiotu.
Tak przygotowaną rybę wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Następnie rozchylamy zawiniątko i pieczemy jeszcze 10 minut lekko rumieniąc rybę od góry.
Delikatna i soczysta – wystarczy skropić skropić sokiem z cytryny lub limonki.