Ciasto czekoladowe z malinami
Trudność:
Czas przygotowania: 60 min.
Ilość porcji: 6-8
Składniki na ciasto:
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 6 jajek
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 30 g bułki tartej
- 200 g malin
- 1 kostka masła
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Pokruszoną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z kostką masła.
W misce ucieramy jajka z drobnym cukrem, dodajemy bułkę tartą i delikatnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Całość mieszamy i łączymy z malinami (delikatnie, żeby maliny się nie rozpadły).
Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy kakao. Wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni.
Ciasto pieczemy przez godzinę.