Ciasto czekoladowe z malinami

Trudność: Czas przygotowania: 60 min. Ilość porcji: 6-8

Składniki na ciasto:

  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 6 jajek
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 30 g bułki tartej
  • 200 g malin
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Pokruszoną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z kostką masła.

W misce ucieramy jajka z drobnym cukrem, dodajemy bułkę tartą i delikatnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Całość mieszamy i łączymy z malinami (delikatnie, żeby maliny się nie rozpadły).

Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy kakao. Wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni.

Ciasto pieczemy przez godzinę.