Domowa pizza z kozim serem, rukolą i żółtkiem

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 35 min. Ilość porcji: 2-3
SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY:
  • 4 pomidory
  • łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
SKŁADNIKI NA PIZZĘ:
  • 500 g mieszanki na pizze od Piekarni POLFEM
  • ok. 300 ml wody ciepłej
  • 3 łyżki oliwy
  • rukola
  • kozi ser
  • kolorowe pomidorki
  • kolendra
  • suszone oregano
  • żółtko

Sposób przygotowania:

W garnuszku rozpuszczamy kawałek masła i podsmażamy na nim drobno siekany czosnek. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pociętego w talarki pora. Chwile przesmażamy, aż warzywa zmiękną i dodajemy pokrojone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Całość dusimy na średnim ogniu do momentu jak pomidory zaczną się rozpadać. Lekko blendujemy całość na pomidorową pulpę, jeśli jest potrzeba odparowujemy nadmiar płynu – sos powinien być gęsty. Na koniec doprawiamy całość posiekaną, świeżą bazylią.

Do miski wsypujemy opakowanie mieszanki na pizzę (możesz zamówić tutaj). Dolewamy ciepłą wodę i oliwę. Wyrabiamy ciasto rękoma, aż stanie się jednolite i mięciutkie. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na bok i dajemy mu chwilę podrosnąć w ciepłym miejscu.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek, który dokładnie smarujemy sosem pomidorowym. Tak przygotowaną porcję wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra – dół) do temperatury 250 stopni. Podpiekamy spód ok 5-7 minut, wyciągamy, układamy ulubione składniki i wstawiamy ponownie na kolejne 15 minut. Ja swoją pizzę podałam z kozim serem, rukolą, natką kolendry, kolorowymi pomidorkami i świeżym żółtkiem.