Łosoś jurajski teryaki podany ze smażonym kuskusem
- 200 g fileta z łososia Jurassic Salomon
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- sok z limonki
- świeży imbir
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- sól
- pieprz
- 100 g kuskus
- kawałek marchewki
- kawałek pora
- orzeszki piniowe
- natka kolendry
- olej kokosowy
Sposób przygotowania:
W garnuszku mieszamy sos sojowy, sok z limonki, brązowy cukier, olej sezamowy, oraz drobno posiekane imbir i czosnek. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut. Podczas gotowania zaglądajcie do garnuszka żeby delikatnie sos przemieszać.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Filet z łososia dzielimy na 2-3 porcje, doprawiamy solą i pieprzem i układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Tak przygotowaną rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut (czas pieczenia zależy od grubości przygotowanych filetów).
Kuskus zalewamy gorącą wodą, dodajemy odrobinę soli i odstawiamy na 5 minut. Następnie odcedzamy.
Na patelni podsmażamy na oleju kokosowym drobno tarkowaną marchew i cienko pokrojonego pora. Po chwili dodajemy kuskus. Całość mieszamy.
Na suchej patelni prażymy orzeszki piniowe.
Pieczonego łososia podajemy z sosem teryaki, orzeszkami piniowymi, natką kolendry i smażonym kuskusem z dodatkiem marchewki i pora.