Łosoś jurajski teryaki podany ze smażonym kuskusem

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 30 min. Ilość porcji: 2-3
SKŁADNIKI NA DANIE:
  • 200 g fileta z łososia Jurassic Salomon
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2-3 łyżki brązowego cukru
  • sok z limonki
  • świeży imbir
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sól
  • pieprz
  • 100 g kuskus
  • kawałek marchewki
  • kawałek pora
  • orzeszki piniowe
  • natka kolendry
  • olej kokosowy

Sposób przygotowania:

W garnuszku mieszamy sos sojowy, sok z limonki, brązowy cukier, olej sezamowy, oraz drobno posiekane imbir i czosnek. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut. Podczas gotowania zaglądajcie do garnuszka żeby delikatnie sos przemieszać.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.

Filet z łososia dzielimy na 2-3 porcje, doprawiamy solą i pieprzem i układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Tak przygotowaną rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut (czas pieczenia zależy od grubości przygotowanych filetów).

Kuskus zalewamy gorącą wodą, dodajemy odrobinę soli i odstawiamy na 5 minut. Następnie odcedzamy.

Na patelni podsmażamy na oleju kokosowym drobno tarkowaną marchew i cienko pokrojonego pora. Po chwili dodajemy kuskus. Całość mieszamy.

Na suchej patelni prażymy orzeszki piniowe.

Pieczonego łososia podajemy z sosem teryaki, orzeszkami piniowymi, natką kolendry i smażonym kuskusem z dodatkiem marchewki i pora.

na białym półmisku leżą kawałki łososia jurajskiego polane sosem teryaki z orzeszkami pinii i listkami kolendry

kuskus i łosoś jurajski teryaki