Puszyste racuchy z sosem z czarnej porzeczki
Trudność:
Czas przygotowania: 20 min.
Ilość porcji: 4
SKŁADNIKI NA RACUCHY:
- 250 g mieszanki na racuchy od piekarni Polfem
- 3 jajka
- ok. 250 g serka ricotta
- 2-3 łyżki cukru
- garść czarnej porzeczki
- 3-4 łyżki wody
- opcjonalnie 1 łyżka cukru
- olej kokosowy
- mięta i cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Tym razem będzie słodko i grzesznie!
W misce łączymy mieszankę na racuchy z jajkami, serkiem ricotta i cukrem. Mieszamy całość za pomocą trzepaczki. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę oleju kokosowego i smażymy kolejno racuszki – jeden po drugim, aż miska stanie się pusta.
W trakcie smażenia, w małym garnuszku podgrzewamy garść czarnej porzeczki. Dolewamy nie więcej niż 3-4 łyżki wody i wsypujemy łyżkę cukru – jeśli wolimy nieco słodszy sos. Co jakiś czas mieszamy go, aż zgęstnieje.
Racuszki układamy na talerzu. Po całości polewamy sosem z czarnej porzeczki. Całość dekorujemy listkami mięty i możemy dosłodzić cukrem pudrem. Idealna wieczorna rozpusta!