Puszyste racuchy z sosem z czarnej porzeczki

Trudność: Czas przygotowania: 20 min. Ilość porcji: 4
SKŁADNIKI NA RACUCHY:
  • 250 g mieszanki na racuchy od piekarni Polfem
  • 3 jajka
  • ok. 250 g serka ricotta
  • 2-3 łyżki cukru
  • garść czarnej porzeczki
  • 3-4 łyżki wody
  • opcjonalnie 1 łyżka cukru
  • olej kokosowy
  • mięta i cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tym razem będzie słodko i grzesznie!

W misce łączymy mieszankę na racuchy z jajkami, serkiem ricotta i cukrem. Mieszamy całość za pomocą trzepaczki. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę oleju kokosowego i smażymy kolejno racuszki – jeden po drugim, aż miska stanie się pusta.

W trakcie smażenia, w małym garnuszku podgrzewamy garść czarnej porzeczki. Dolewamy nie więcej niż 3-4 łyżki wody i wsypujemy łyżkę cukru – jeśli wolimy nieco słodszy sos. Co jakiś czas mieszamy go, aż zgęstnieje.

Racuszki układamy na talerzu. Po całości polewamy sosem z czarnej porzeczki. Całość dekorujemy listkami mięty i możemy dosłodzić cukrem pudrem. Idealna wieczorna rozpusta!