Czekoladowe naleśniki z mascarpone i owocami
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 10
Składniki na naleśniki:
- 250 g mieszanki na bezglutenowe naleśniki od piekarni Polfem
- 2 jajka
- mleko ryżowe
- woda gazowana
- 1 łyżka kakao (albo 2)
- 1 serek mascarpone
- ulubione owoce
- świeża mięta
- cukier puder
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Prosty i słodki deser, który pokocha każdy!
W misce łączymy połowę opakowania na bezglutenowe naleśniki (możesz zamówić tutaj) razem z jajkami, mlekiem roślinnym i wodą gazowaną. Do ciasta dodajemy porządną łyżkę kakao – dzięki czemu będą czekoladowe. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na rozgrzaną patelnie wlewamy chochlą ciasto i smażymy placki z obu stron, jeden po drugim.
Serek marcarpone łączymy z łyżką cukru pudru i odrobiną mleka ryżowego, a mieszankę owoców wrzucamy do garnuszka u podgrzewamy, żeby puściły soki.
Czekoladowe naleśniki podajemy ze słodkim serkiem i owocami. Całość dekorujemy orzeźwiającą miętą i możemy posypać delikatnie cukrem pudrem.