Czekoladowe naleśniki z mascarpone i owocami

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 30 min. Ilość porcji: 10
Składniki na naleśniki:
  • 250 g mieszanki na bezglutenowe naleśniki od piekarni Polfem
  • 2 jajka
  • mleko ryżowe
  • woda gazowana
  • 1 łyżka kakao (albo 2)
  • 1 serek mascarpone
  • ulubione owoce
  • świeża mięta
  • cukier puder
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Prosty i słodki deser, który pokocha każdy!

W misce łączymy połowę opakowania na bezglutenowe naleśniki (możesz zamówić tutaj) razem z jajkami, mlekiem roślinnym i wodą gazowaną. Do ciasta dodajemy porządną łyżkę kakao – dzięki czemu będą czekoladowe. Wszystko dokładnie mieszamy.

Na rozgrzaną patelnie wlewamy chochlą ciasto i smażymy placki z obu stron, jeden po drugim.

Serek marcarpone łączymy z łyżką cukru pudru i odrobiną mleka ryżowego, a mieszankę owoców wrzucamy do garnuszka u podgrzewamy, żeby puściły soki.

Czekoladowe naleśniki podajemy ze słodkim serkiem i owocami. Całość dekorujemy orzeźwiającą miętą i możemy posypać delikatnie cukrem pudrem.