Tarta z jabłkami, cynamonem i miodem

Trudność: Czas przygotowania: 75 min. Ilość porcji: 8

Składniki na kruche ciasto:

  • 150 g zimnego masła
  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli

Składniki na mus jabłkowy:

  • 2/3 kg jabłek pokrojonych w drobną kostkę
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła
  • sok z 1 cytryny
  • 1/3 kg jabłek pokroić na drobne półplastry i udekorować tartę
  • cukier puder
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Zaczynamy pracę od przygotowania kruchego ciasta. Na stolnicę wysypujemy przesianą przez sitko mąkę razem z drobnym cukrem i szczyptą soli. Następnie robimy małe zagłębienie w mące i wbijamy w nie jajko. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Ciasto zagniatamy energicznie rękoma, aż stanie się jednolite, gładkie i lekko lepkie. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

2/3 z kilograma jabłek obieramy, wycinamy gniazda nasienne i tniemy w drobna kostkę. Wkładamy je do rondelka, dodajemy miód, cynamon, sok z cytryny, szczyptę soli i odrobinę masła. Zagotowujemy całość, a następnie dusimy przez około 15-20 minut, aż jabłka staną się delikatne i miękkie.

Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na taką wielkość, żeby spokojnie przykryło nam formę, w której upieczemy tartę. Następnie delikatnie, nawijając na wałek przenosimy ciasto i dociskamy palcami do ścianek. Nadmiar ciasta odcinamy.

Tak przygotowaną formę wkładamy jeszcze na kwadrans do lodówki. W tym czasie mus już powinien być gotowy, zestawiamy go z ognia i delikatnie studzimy.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wyciągamy z lodówki schłodzony spód od ciasta, spód dziurkujemy widelcem. Przekładamy  do środka masę. Pozostałe jabłka tniemy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i tniemy na cieniutkie plasterki. Wykładamy nimi wierzch tarty układając je na zakładkę. Całość posypujemy mieszanką cukru pudru i cynamonu – dosłownie po pół łyżeczki każdego. Tak przygotowaną tartę pieczemy ok. 45 minut.