Pikantne klopsiki z kolendrą w sosie pomidorowym
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 35 min.
Ilość porcji: 4
SKŁADNIKI NA DANIE Z KLOPSIKAMI:
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- spory pęczek kolendry
- 2 szalotki
- 1,5 kg pomidorów lub 800 ml pomidorów krojonych w puszce
- 1 łyżka płatków chili
- sól
- pieprz
- garść zmielonych płatków owsianych
- jajko
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- makaron spaghetti
Sposób przygotowania:
Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną natkę kolendry i sporo płatków chili – mają być pikantne. Doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajko, podsypujemy zmielonymi płatkami owsianymi (można użyć bułki tartej) i dokładnie mieszamy rękoma.
Rękoma formułujemy średniej wielkości klopsiki.
Na głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła z odrobiną oleju. Podsmażamy na nim szalotkę pociętą w piórka. Po chwili dodajemy klopsiki i smażymy, aż się zrumienią.
Sparzone pomidory pozbawiamy skóry i gniazd nasiennych. Kroimy je w kostkę. Całość dodajemy do podsmażonych klopsików i przyprawiamy – odrobiną soli, pieprzu, chili. Dusimy około 20 minut – sos w tym czasie zgęstnieje.
Pikantne klopsiki z kolendrą podajemy z makaronem i natką kolendry.