Pikantne klopsiki z kolendrą w sosie pomidorowym

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 35 min. Ilość porcji: 4
SKŁADNIKI NA DANIE Z KLOPSIKAMI:
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • spory pęczek kolendry
  • 2 szalotki
  • 1,5 kg pomidorów lub 800 ml pomidorów krojonych w puszce
  • 1 łyżka płatków chili
  • sól
  • pieprz
  • garść zmielonych płatków owsianych
  • jajko
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • makaron spaghetti

Sposób przygotowania:

Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną natkę kolendry i sporo płatków chili – mają być pikantne. Doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajko, podsypujemy zmielonymi płatkami owsianymi (można użyć bułki tartej) i dokładnie mieszamy rękoma.

Rękoma formułujemy średniej wielkości klopsiki.

Na głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła z odrobiną oleju. Podsmażamy na nim szalotkę pociętą w piórka. Po chwili dodajemy klopsiki i smażymy, aż się zrumienią.

Sparzone pomidory pozbawiamy skóry i gniazd nasiennych. Kroimy je w kostkę. Całość dodajemy do podsmażonych klopsików i przyprawiamy – odrobiną soli, pieprzu, chili. Dusimy około 20 minut – sos w tym czasie zgęstnieje.

Pikantne klopsiki z kolendrą podajemy z makaronem i natką kolendry.