Piadnina z podgrzybkami, czerwoną cebulą i kolendrą

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 25 min. Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI NA DANIE Z PODGRZYBKAMI:
  • 5 średnich podgrzybków
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3-4 pomidorki koktajlowe
  • połowa papryczki chili
  • odrobina szczypiorku
  • kozi ser
  • roszponka
  • natka kolendry
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
SKŁADNIKI NA PIADINĘ:
  • ok. 200 g mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną mieszamy z wodą, proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Wyrabiamy ciasto rękoma, aż składniki się połączą. Całość dzielimy na cztery porcje, a z każdej formułujemy kulę. Następnie dłońmi (lub za pomocą wałka) wyrabiamy je na placek wielkości dłoni. Placki smażymy na patelni z obu stron – lekko podrosną i staną się rumiane.

Na patelni na maśle podsmażamy cebulę pociętą w piórka. Dodajemy do niej grubo posiekane kapelusze podgrzybków z drobno pokrojonymi nóżkami. Szczypiorek i chili drobno kroimy, a pomidorki tniemy na ćwiartki. Przygotowane składniki dodajemy do podsmażonej cebuli z grzybami. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowane placki piadiny podamy troszkę inaczej – są nieco mniejsze, więc posłużą nam za „grzanki”. Na każdy układamy roszponkę, a na niej farsz z podgrzybkami, czerwoną cebulą i chili. Całość dekorujemy kawałkami koziego sera i natką kolendry.