Piadnina z podgrzybkami, czerwoną cebulą i kolendrą
- 5 średnich podgrzybków
- 1 mała czerwona cebula
- 3-4 pomidorki koktajlowe
- połowa papryczki chili
- odrobina szczypiorku
- kozi ser
- roszponka
- natka kolendry
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- ok. 200 g mąki pszennej
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną mieszamy z wodą, proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Wyrabiamy ciasto rękoma, aż składniki się połączą. Całość dzielimy na cztery porcje, a z każdej formułujemy kulę. Następnie dłońmi (lub za pomocą wałka) wyrabiamy je na placek wielkości dłoni. Placki smażymy na patelni z obu stron – lekko podrosną i staną się rumiane.
Na patelni na maśle podsmażamy cebulę pociętą w piórka. Dodajemy do niej grubo posiekane kapelusze podgrzybków z drobno pokrojonymi nóżkami. Szczypiorek i chili drobno kroimy, a pomidorki tniemy na ćwiartki. Przygotowane składniki dodajemy do podsmażonej cebuli z grzybami. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowane placki piadiny podamy troszkę inaczej – są nieco mniejsze, więc posłużą nam za „grzanki”. Na każdy układamy roszponkę, a na niej farsz z podgrzybkami, czerwoną cebulą i chili. Całość dekorujemy kawałkami koziego sera i natką kolendry.