Proste ciasto biszkoptowe ze śliwką
- 440 g mieszanki na biszkopt z piekarni POLFEM (zamów tutaj)
- 200 g masła
- 8 jajek
- 120 g cukru
- 6 śliwek
Sposób przygotowania:
Bardzo proste ciasto biszkoptowe – idealne na każdą porę roku.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka doprawiamy szczyptą soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy powoli połowę przygotowanego cukru. Gotową pianę z białek odstawiamy na bok.
Do żółtek dodajemy pozostały cukier i ucieramy je.
Do dużej miski wsypujemy mieszankę na biszkopt z piekarni POLFEM. Wlewamy roztopione masło i mieszamy mikserem. Teraz dodajemy żółtka z cukrem i ponownie mieszamy całość mikserem, aż składniki się połączą. Całość będzie lekko grudkowata.
Teraz możemy dodawać partiami ubite białka. Wprawdzie można całość wymieszać mikserem na wolnych obrotach, ale może to powodować, że biszkopt nie do końca nam wyrośnie – lepiej poświęcić nieco więcej czasu i powoli, partiami wmieszać pianę za pomocą silikonowej łopatki.
Masę na ciasto biszkoptowe wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Umyte śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Układamy je na cieście lekko wciskając w masę.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut.
Podajcie je polane lukrem lub czekoladą.