Słodka gruszka zapiekana na kruchym cieście
- 6 gruszek
- 80 g zimnego masła
- około 150 g mąki (+ mąka do podsypania)
- 1 jajko
- 2 łyżeczki drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- 2 łyżki płynnego miodu
Sposób przygotowania:
Przygotowanie deseru zaczynamy od zagniecenia kruchego ciasta.
Zimne masło łączymy z mąką, cukrem i jajkiem. Kiedy wszystkie składniki się połączą zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na 15 minut do lodówki.
Gruszki myjemy i przecinamy na pół. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Schłodzone ciasto dzielimy na 6 części. Każdą rozkawałkowujemy na placek nieco większy niż nasza gruszka. Układamy na nim owoc skórką do góry. Docinamy ciasto do kształtu gruszki (zostawiając dookoła delikatny margines). Możemy również wyciąć listek i ogonek. Teraz nacinamy owoc wzdłuż – uważajcie, żeby nie rozciąć. W ten sam sposób szykujemy kolejne połówki.
Tak przygotowane owoce układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Po wyjęciu polewamy owoce płynnym miodem.
Deser podajemy ciepły. Pasują do niego karmelizowane owoce, bakalie lub lody waniliowe.