Słodka gruszka zapiekana na kruchym cieście

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 55 min. Ilość porcji: 12
SKŁADNIKI NA ZAPIEKANE GRUSZKI:
  • 6 gruszek
  • 80 g zimnego masła
  • około 150 g mąki (+ mąka do podsypania)
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 2 łyżki płynnego miodu

Sposób przygotowania:

Przygotowanie deseru zaczynamy od zagniecenia kruchego ciasta.

Zimne masło łączymy z mąką, cukrem i jajkiem. Kiedy wszystkie składniki się połączą zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na 15 minut do lodówki.

Gruszki myjemy i przecinamy na pół. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Schłodzone ciasto dzielimy na 6 części. Każdą rozkawałkowujemy na placek nieco większy niż nasza gruszka. Układamy na nim owoc skórką do góry. Docinamy ciasto do kształtu gruszki (zostawiając dookoła delikatny margines). Możemy również wyciąć listek i ogonek. Teraz nacinamy owoc wzdłuż – uważajcie, żeby nie rozciąć. W ten sam sposób szykujemy kolejne połówki.

Tak przygotowane owoce układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Po wyjęciu polewamy owoce płynnym miodem.

Deser podajemy ciepły. Pasują do niego karmelizowane owoce, bakalie lub lody waniliowe.