Zielone naleśniki z jajkiem, awokado i duszonymi warzywami

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 40 min. Ilość porcji: 4
SKŁADNIKI NA ZIELONE NALEŚNIKI
  • 400 g mieszanki na bezglutenowe naleśniki od piekarni POLFEM
  • 100 g szpinaku
  • 10 jajek
  • chlust wody gazowanej
  • 400 ml mleka owsianego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 5 pomidorków
  • połowa awokado
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

W blenderze mieszamy mleko owsiane ze szpinakiem. W dużej misce mieszamy 400 g mieszanki na bezglutenowe naleśniki od piekarni POLFEM (możesz kupić tutaj) razem z sześcioma jajkami, zblendowanym zielonym mlekiem i chlustem wody gazowanej.

Na rozgrzaną patelnię, za pomocą chochli wlewamy masę smażąc naleśnik za naleśnikiem. Każdy z obu stron. W tym czasie szykujemy warzywa – czerwoną cebulę i czerwona paprykę tniemy w paseczki, a pomidorki na ćwiartki. Na rozgrzanej patelni na maśle dusimy warzywa.

Połowę awokado pozbawiamy skórki i tniemy w paski. Delikatnie skrapiamy je sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało.

Teraz bardziej skomplikowana operacja. Na patelni układamy naleśnika. Na środek wbijamy jajko i szybko zawijamy brzegi. Naleśnik powinien zlepić się z jajkiem (pamiętajcie, że nie może być zbyt gruby, bo zamiast zawinąć się to naleśnik się złamie). Na wierzchu układamy awokado i duszone warzywa. Przykrywamy i smażymy tak długo, aż białko się zetnie.