Zielone naleśniki z jajkiem, awokado i duszonymi warzywami
- 400 g mieszanki na bezglutenowe naleśniki od piekarni POLFEM
- 100 g szpinaku
- 10 jajek
- chlust wody gazowanej
- 400 ml mleka owsianego
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 5 pomidorków
- połowa awokado
- sól
- pieprz
- łyżka masła
Sposób przygotowania:
W blenderze mieszamy mleko owsiane ze szpinakiem. W dużej misce mieszamy 400 g mieszanki na bezglutenowe naleśniki od piekarni POLFEM (możesz kupić tutaj) razem z sześcioma jajkami, zblendowanym zielonym mlekiem i chlustem wody gazowanej.
Na rozgrzaną patelnię, za pomocą chochli wlewamy masę smażąc naleśnik za naleśnikiem. Każdy z obu stron. W tym czasie szykujemy warzywa – czerwoną cebulę i czerwona paprykę tniemy w paseczki, a pomidorki na ćwiartki. Na rozgrzanej patelni na maśle dusimy warzywa.
Połowę awokado pozbawiamy skórki i tniemy w paski. Delikatnie skrapiamy je sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało.
Teraz bardziej skomplikowana operacja. Na patelni układamy naleśnika. Na środek wbijamy jajko i szybko zawijamy brzegi. Naleśnik powinien zlepić się z jajkiem (pamiętajcie, że nie może być zbyt gruby, bo zamiast zawinąć się to naleśnik się złamie). Na wierzchu układamy awokado i duszone warzywa. Przykrywamy i smażymy tak długo, aż białko się zetnie.