Tarta czekoladowa z kremem bardzo czekoladowym
- 200 g mieszanki na bezglutenowe ciasto kruche od piekarni POLFEM (możesz kupić tutaj)
- 100 g masła
- 1-2 łyżki kakao
- 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 2-3 daktyle
- maliny i jeżyny do dekoracji – można użyć również płatków migdałów
Sposób przygotowania:
Mieszankę na bezglutenowe ciasto kruche mieszamy z jajkami, zimnym masłem, kakaem i cukrem. Zagniatamy szybko, aż wszystkie składniki się połączą, a następnie zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy łyżkę masła, kawałki połamanej czekolady i drobniutko poszatkowane daktyle (zamiast daktyli można użyć cukru). Całość podgrzewamy na małym ogniu mieszając i pilnując, żeby się nie zagotowało, a jedynie pod wpływem ciepła rozpuściło. Prawe gotowym czekoladowy krem ściągamy z ognia i dajemy mu chwilę przestygnąć, a następnie wbijamy jajka i energicznie mieszamy trzepaczką, żeby wmieszać je w czekoladową masę.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek. Wyklejamy nim formę do tarty dokładnie dociskając ciasto do brzegów, a następnie nakłuwamy spód widelcem. Przygotowany spód ciasta chłodzimy w zamrażalce około 10-15 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Spód tarty pieczemy 20 minut. Kiedy będzie gotowy – wlewamy krem i pieczemy kolne 20 minut w tej samej temperaturze. Po wyjęciu dekorujemy owocami lub płatkami migdałów i zostawiamy do przestygnięcia. Tarta jest cudownie czekoladowa, delikatna i słodka – w sam raz na długie i chłodne jesienno-zimowe wieczory.