Bagietka z camembertem, czerwoną cebulą, gruszką i szynką dojrzewającą
- 3 bagietki
- 1 camembert
- 1 gruszka
- 1-2 czerwone cebule
- 4 plastry dojrzewającej szynki
- roszponka
- ulubiona musztarda
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stroni.
Do rondelka wlewamy ocet balsamiczny i miód, dodajemy masło i całość podgrzewamy. Cebulę tniemy w piórka, dodajemy do marynaty i delikatnie mieszamy. Całość dusimy około 7 minut – w tym czasie cebula zmięknie i nabierze smaku.
Kiedy piekarnik osiągnie wskazaną temperaturę wkładamy do niego ser camembert na około 15-20 minut.
Bagietki przecinamy na pół i każdą z połówek smarujemy musztardą. Również wkładamy je do piekarnika na około 10 minut – będą podpieczone i chrupiące.
Na suchej patelni podsmażamy plastry szynki dojrzewającej – zrumienią się i będą chrupiące.
Gruszkę tniemy na pół, a następnie w cienkie półprastry.
Pozostaje nam tylko złożyć kanapki w całość – na chrupiącej bagietce układamy roszponkę, na niej plastry gruszki i zapiekanego sera camembert. Na wierzchy układamy marynowaną, duszoną czerwoną cebulę i kawałki chrupiącej szynki dojrzewającej.