Łosoś jurajski w płatkach migdałów podany z aromatycznym sosem z pomarańczy
- 400 g filetu z łososia jurajskiego (możesz zamówić tutaj)
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- około 70 g płatków migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- olej roślinny do smażenia
- 2 pomarańcze
- łyżka miodu
- łyżeczka masła
- natka kolendry
- skórka z jednej pomarańczy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
To wyjątkowe danie zaczynamy od przygotowania sosu. Do rondelka wlewamy wyciśnięty sok z dwóch pomarańczy. Dodajemy masło, miód i drobno siekaną natkę kolendry. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na średnim ogniu, tak długo aż nadmiar płynu odparuje i sos stanie się gęsty. Gotowy – odstawiamy na bok.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę kukurydzianą, cynamon, gałkę muszkatołową, tartą skórkę z pomarańczy oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Powinno nam wyjść gęste i lepkie ciasto – jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajmy odrobinę mąki. Do drugiej miski wsypujemy płatki migdałów.
Filet z łososia oczyszczamy z ości i pozbawiamy skóry. Tniemy go na cztery równe paski. Każdy z nich obtaczamy najpierw w kukurydzianym cieście, a następnie w płatkach migdałów. Rybę smażymy na patelni z każdej strony – łosoś nie potrzebuje długiego smażenia, a płatki migdałów niepilnowane mogą się przypalić, więc nie oddalajcie się za bardzo od patelni.
Gotowego łososia podajemy z gęstym i aromatycznym sosem z pomarańczy.