Łosoś jurajski w płatkach migdałów podany z aromatycznym sosem z pomarańczy

Trudność: Czas przygotowania: 30 min. Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI NA ŁOSOSIA W PŁATKACH MIGDAŁÓW:
  • 400 g filetu z łososia jurajskiego (możesz zamówić tutaj)
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • około 70 g płatków migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • olej roślinny do smażenia
SKŁADNIKI NA SOS POMARAŃCZOWY:
  • 2 pomarańcze
  • łyżka miodu
  • łyżeczka masła
  • natka kolendry
  • skórka z jednej pomarańczy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

To wyjątkowe danie zaczynamy od przygotowania sosu. Do rondelka wlewamy wyciśnięty sok z dwóch pomarańczy. Dodajemy masło, miód i drobno siekaną natkę kolendry. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na średnim ogniu, tak długo aż nadmiar płynu odparuje i sos stanie się gęsty. Gotowy – odstawiamy na bok.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę kukurydzianą, cynamon, gałkę muszkatołową, tartą skórkę z pomarańczy oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Powinno nam wyjść gęste i lepkie ciasto – jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajmy odrobinę mąki. Do drugiej miski wsypujemy płatki migdałów.

Filet z łososia oczyszczamy z ości i pozbawiamy skóry. Tniemy go na cztery równe paski. Każdy z nich obtaczamy najpierw w kukurydzianym cieście, a następnie w płatkach migdałów. Rybę smażymy na patelni z każdej strony – łosoś nie potrzebuje długiego smażenia, a płatki migdałów niepilnowane mogą się przypalić, więc nie oddalajcie się za bardzo od patelni.

Gotowego łososia podajemy z gęstym i aromatycznym sosem z pomarańczy.