Jogurtowy biszkopt z czekoladą, gruszką i cynamonem

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 80 min. Ilość porcji: 12
SKŁADNIKI NA JOGURTOWY BISZKOPT:
  • 400 g mieszanki na bezglutenowy biszkopt (możesz zamówić tutaj)
  • 9 jajek
  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki zmielonych goździków
  • sok z 1 pomarańczy
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  • 50 ml mleka owsianego
  • 1 gruszka
  • szczypta soli
  • domowy lukier (cukier puder i woda)

Sposób przygotowania:

W rondelku rozpuszczamy masło i czekoladę. Podgrzewamy je razem z mlekiem owsianym, żeby czekolada się rozpuściła, a nie przypaliła. Płynną czekoladę odstawiamy na bok do przestygnięcia.

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder (40 g).

W drugiej misce żółtka ucieramy z 60 gramami cukru. Dodajemy cynamon, dwie łyżki oleju kokosowego, jogurt grecki (lub gęsty jogurt naturalny) i roztopioną, przestudzoną czekoladę. Mieszamy mikserem i powoli dosypujemy mieszankę. Ciasto wyjdzie dość gęste, ale po dodaniu białka będzie w sam raz. Białko wmieszajcie w ciasto partiami za pomocą silikonowej łopatki lub łyżki – chodzi o to, by białko nie opadło.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy czekladowo-jogurtową masę.

Gruszkę dzielimy na ósemki. Wycinamy gniazda nasienne i wciskamy cząstki gruszki w masę ciasta biszkoptowego.

W trakcie pieczenia polewamy ciasto sokiem z pomarańczy – najlepiej po około 30 minutach i tuż przed wyciągnięciem z piekarnika. Dzięki temu biszkopt będzie aromatyczny i wilgotny.

Ciasto wkładamy do piekarnika – pieczemy koło godziny (lub do suchego patyczka). Przestudzone polewamy słodkim lukrem.