Wigilijny bigos z boczniakami lub farsz do naleśnikówz boczniakiem, kminkiem i sambalem

Trudność: Czas przygotowania: kilka min. Ilość porcji: 10-12
SKŁADNIKI NA FARSZ NA NALEŚNIKI Z KAPUSTĄ:
  • 100 g boczniaków
  • por – biała część
  • 800 g kiszonej kapusty
  • 400 ml pomidorów w puszcze (krojone)
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka pikantnej pasty - sambal (dodać wedle uznania)
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • łyżka ziaren kminku
  • 3-4 liście laurowe
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • woda
  • olej
SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 400 g mieszanki na naleśniki z piekarni POLFEM (możesz zamówić tutaj)
  • 6 jajek
  • sól
  • pieprz
  • woda gazowana
  • mleko roślinne (można użyć ryżowe, migdałowe, owsiane lub sojowe)

Sposób przygotowania:

Przepis, który sprawdzi się doskonale zarówno jako farsz do naleśników, jak i wigilijny bigos. Sami zdecydujcie, jak chcielibyście go podać.

Jak przygotować wigilijny bigos?

Boczniaki kroimy w paseczki. Podsmażamy je na patelni na oleju razem z pociętym na talarki porem. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy tak długo, aż grzyby zrobią się rumiane, a por mięciutki.

Kapustę delikatnie przepłukujemy, a następnie drobno szatkujemy na desce. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce (mogą być grube oczka). Kapustę i tartą marchewkę wkładamy do garnka, dolewamy pomidory w puszce i dodajemy przyprawy – sól, pieprz, kminek, majeranek, liście laurowe, oraz ziele angielskie i kolorowy pieprz uprzednio utarte w moździerzu.

Kapustę dusimy na średnim ogniu dolewając wody. W trakcie duszenia dodajemy smażone boczniaki z porem i doprawiamy całość pikantną pastą sambal, która nada charakteru daniu.

Kapustę dusimy przez minimum dwa dni. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy i dolewając nieco płynu, żeby kapusta nie przypaliła się od spodu.

A może wolicie zawinąć farsz w naleśniki?

Przed samym podaniem szykujemy naleśniki. W misce łączymy mieszankę na naleśniki od piekarni POLFEM z 6 jajkami, szczyptą soli, pieprzu, mlekiem owsianym oraz odrobiną wody gazowanej. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki – lekko płynną, ale nie wodnistą.

Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni jednego po drugim. Następnie na usmażonych plackach układamy odrobinę kapuścianego farszu pośrodku i zawijamy zakładając boki placka na siebie, a następnie zawijając pod placek jego dół i górę. Uwaga! Pamiętajcie, żeby przez zawinięciem, usunąć liście laurowe z farszu.

Tak przygotowane placki z farszem smażymy na złocisty kolor i podajemy cieplutkie.