Kartacze a’la babci Heni
Składniki na kartacze:
- 2 kg ziemniaków
- 500-600 g mięsa mielonego z łopatki
- natka pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 3 jajka
- mąka
Sposób przygotowania:
Natkę pietruszki i czosnek drobniutko siekamy. mięso mielone wkładamy do miski. Doprawiamy. Dodajemy jajko i odrobinę bułki tartej, mieszamy i odstawiamy na bok.
Ziemniaki obieramy i tarkujemy na drobnej tarce. Następnie surowa masę ziemniaczaną odciskamy przez gazę lub bawełnianą ściereczkę. Odciśnięte ziemniaki łączymy z mąką, 2 jajkami, solą i pierzem. Dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, a do garnka wstawiamy wodę i solimy (możemy też je poddusić w bulionie). Na dłoni rozkładamy odrobinę masy ziemniaczanej, następnie układamy mięso i ponownie odrobinę masy ziemniaczanej. Formułujemy kulkę, która następnie spłaszczamy z dwóch stron. Obsmażamy na złocisty kolor, a następnie dusimy pod przykryciem przed ok. 30-40 minut (czas zależy od ich wielkości).