Zdrowe dzień dobry, czyli owsianka, jogurt i banan

Trudność: łatwe Czas przygotowania: do 20 min. Ilość porcji: po jednej
SKŁADNIKI NA OWCIANKĘ ZE SMAŻONYM BANANEM:
  • 200 ml mleka owsianego
  • ok. 50 g płatków owsianych (tak na oko)
  • 1 banan
  • garść orzechów pekan
  • 1 łyżka płatków migdałów
SKŁADNIKI NA JOGURT BANANOWY Z MARAKUJĄ:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 banan
  • 1 marakuja
  • 1 łyżka płatków migdałów
  • 1 łyżka orzechów pekan
  • 1 łyżka płatków owsianych

Sposób przygotowania:

Idealne śniadanie, które sprawdzi się również w wersji „do pracy” – jest sycące, zdrowe, a to ważne – szczególnie, kiedy jak ja 3/4 dnia spędzasz w pozycji siedzącej za biurkiem lub za kierownicą. Zobaczycie sami jakie to proste.

Ciepła owsianka ze smażonym bananem:

Ciepła owsianka to coś idealnego, w szczególności w te zimne poranki. W rondelku gotujemy mleko z płatkami owsianymi. W około 10 minut płatki powinny wchłonąć cały płyn i zrobić się mięciutkie. Ja czasem w trakcie gotowania dodaje jeszcze kosteczkę gorzkiej czekolady – owsianka będzie czekoladowa. Na patelni podsmażamy banana.

Gotowe płatki przekładamy do miseczki. Dodajemy plasterki ciepłego banana, chrupiące orzechy i płatki migdałów.

W pracy często nie ma możliwości przygotowania wersji na ciepło. Możemy przygotować ją w domu – „na zimno” będzie równie pyszna lub płatki zalać jogurtem naturalnym i dodać do nich dowolne dodatki.

Gęsty jogurt bananowy z marakują

Do blendera wlewamy około 200 mililitrów jogurtu naturalnego (można zastąpić kefirem lub maślanką). Dodajemy do tego banana i miksujemy na gęsty bananowy koktajl.

Bananowy jogurt przelewamy do miseczki. Marakuję przecinamy na pół. Za pomocą łyżeczki wydobywamy lekko kwaskowaty miąższ i przekładamy go do miseczki. Pozostało tylko dodać chrupiące składniki – u mnie są to orzechy pekan, płatki owsiane i płatki migdałów, ale dowolność jest tu tak duża jak szeroka jest gama orzechów i bakalii dostępnych w sklepach.