Zielona pizza z brukselką, szpinakiem, rukolą, cukinią i ogórkiem
- 500 g mieszanki na pierogi leniwe z piekarni POLFEM (mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, drożdże instant, cukier, sól)
- 270 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy
- 4-5 pomidorów
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- bazylia
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 5-6 brukselek
- 2 garści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- kilka plastrów cukinii
- kilka plastrów ogórka
- garść rukoli
- awokado
- limonka
- chili
- olej kokosowy
- oliwa
Sposób przygotowania:
Kto nie lubi pizzy? A czy pizza musi być ciężka i nudna? Zapraszam na moją zieloną pizzę. Wydaje się jakby było z tym trochę pracy, ale wszystko zajmuje jedynie chwilkę.
Ciasto na pizzę:
W misce mieszamy mieszankę na pizzę od piekarni POLFEM razem z ciepłą wodą i oliwą. Kiedy składniki się połączą wyrabiamy ciasto rękowam, aż będzie mięciutkie, jednolite i gładkie. Wkładamy je do miski, delikatnie nacieramy oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto powinno nam pięknie wyrosnąć.
Gotowe ciasto jeszcze raz zagniatamy, a następnie formułujemy z niego placki. Każdy delikatnie smarujemy oliwą, nakładamy sos i wstawiamy na około 12-15 minut do nagrzanego piekarnika… ale zanim to zrobimy to przejdźmy dalej.
Bardzo pomidorowy sos do pizzy:
W rondelku rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Podsmażamy na nim cebulę i szalotkę pocięte w kostki oraz drobno siekany czosnek. Po chwili dodajemy pokrojone pomidory i pomidorki, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią i dusimy tak długo, aż pomidory się rozpadną, a sos delikatnie odparuje. Na koniec sos blendujemy.
Pikantna brukselka, aromatyczny szpinak, grillowana cukinia i awokado:
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy na nim przeciętą na pół brukselkę. Doprawiamy ją solą i pieprzem i podkręcamy smak płatkami chili i sokiem z limonki. Brukselka powinna zmięknąć, zachować swój cudowny zielony kolor i nabrać charakteru.
Na patelni podsmażamy czosnek razem ze szpinakiem doprawianym solą, świeżo mielonym piperzem i platkami chili. Szpinak zmieknie i nabierze smaku i aromatu.
Pociętą w plastry cukinie podmażamy – najlepiej na patelni grilowej, doprawiając ja do smaku.
Połowę awokado mieszamy z sokiem z limonki i patkami chili.
Wystarczy złożyć:
Na gorące i aromatyczne placki nakładamy gdzieniegdzie pastę z awokado, szpinak, miękką cukinię, garść rukoli, pikantną brukselkę, świeży szpinak i plastry ogórka. Całość delikatnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli i zajadamy póki ciepłe! Choć na zimno smakuje równie dobrze.