Zielona pizza z brukselką, szpinakiem, rukolą, cukinią i ogórkiem

Trudność: łatwe Czas przygotowania: ok. 120 min. Ilość porcji: kilka
SKŁADNIKI NA CIASTO OD PIZZY:
  • 500 g mieszanki na pierogi leniwe z piekarni POLFEM (mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, drożdże instant, cukier, sól)
  • 270 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy
SKŁADNIKI NA BARDZO POMIDOROWY SOS DO PIZZY:
  • 4-5 pomidorów
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
SKŁADNIKI NA ZIELONĄ PIZZĘ:
  • 5-6 brukselek
  • 2 garści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka plastrów cukinii
  • kilka plastrów ogórka
  • garść rukoli
  • awokado
  • limonka
  • chili
  • olej kokosowy
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Kto nie lubi pizzy? A czy pizza musi być ciężka i nudna? Zapraszam na moją zieloną pizzę. Wydaje się jakby było z tym trochę pracy, ale wszystko zajmuje jedynie chwilkę.

Ciasto na pizzę:

W misce mieszamy mieszankę na pizzę od piekarni POLFEM razem z ciepłą wodą i oliwą. Kiedy składniki się połączą wyrabiamy ciasto rękowam, aż będzie mięciutkie, jednolite i gładkie. Wkładamy je do miski, delikatnie nacieramy oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto powinno nam pięknie wyrosnąć.

Gotowe ciasto jeszcze raz zagniatamy, a następnie formułujemy z niego placki. Każdy delikatnie smarujemy oliwą, nakładamy sos i wstawiamy na około 12-15 minut do nagrzanego piekarnika… ale zanim to zrobimy to przejdźmy dalej.

Bardzo pomidorowy sos do pizzy:

W rondelku rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Podsmażamy na nim cebulę i szalotkę pocięte w kostki oraz drobno siekany czosnek. Po chwili dodajemy pokrojone pomidory i pomidorki, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią i dusimy tak długo, aż pomidory się rozpadną, a sos delikatnie odparuje. Na koniec sos blendujemy.

Pikantna brukselka, aromatyczny szpinak, grillowana cukinia i awokado:

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy na nim przeciętą na pół brukselkę. Doprawiamy ją solą i pieprzem i podkręcamy smak płatkami chili i sokiem z limonki. Brukselka powinna zmięknąć, zachować swój cudowny zielony kolor i nabrać charakteru.

Na patelni podsmażamy czosnek razem ze szpinakiem doprawianym solą, świeżo mielonym piperzem i platkami chili. Szpinak zmieknie i nabierze smaku i aromatu.

Pociętą w plastry cukinie podmażamy – najlepiej na patelni grilowej, doprawiając ja do smaku.

Połowę awokado mieszamy z sokiem z limonki i patkami chili.

Wystarczy złożyć:

Na gorące i aromatyczne placki nakładamy gdzieniegdzie pastę z awokado, szpinak, miękką cukinię, garść rukoli, pikantną brukselkę, świeży szpinak i plastry ogórka. Całość delikatnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli i zajadamy póki ciepłe! Choć na zimno smakuje równie dobrze.