Dzwonek z łososia jurajskiego podany z carpaccio z buraka z pesto pietruszkowo-pistacjowym
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g pistacji
- pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 gotowany lub pieczony burak
- garść rukoli
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 dzwonki z łososia jurajskiego (możesz kupić tutaj)
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Obiad w 15 minut nie musi oznaczać czegoś niezdrowego i pozbawionego wartości odżywczych. Zapraszam na pełnego witamin i mnerałów łososia podanego z carpaccio z buraka z pesto pietruszkowo-pstacjowym.
Chrupiące pesto z pietruszki i pistacji:
W kielichu blendera umieszczamy wszystkie składniki – natkę pietruszki, pistacje bez łupinek i czosnek. Dolewamy sok z cytryny i oliwę i miksujemy całość. Jeśli jest potrzeba dolejmy jeszcze trochę oliwy – pesto nie może być zbyt zwarte, a jeśli konsystencja jest idealna wystarczy doprawić całość solą i świeżo mielonym pieprzem i ponownie zmiksować.
Gotowe pesto przekładamy do miseczki.
Carpaccio z buraczka:
Ugotowanego lub upeczonego buraka kroimy na bardzo cieniutkie plasterki.
Na talerzu rozkładamy odrobinę rukoli, na której układamy kilka plasterków buraka. Teraz wystarczy jedynie odrobina soli, pieprzu i kilka kropli słodkiego miodu. Na wierzch nakładamy łyżeczkę aromatycznego pesto.
Dzwonek z łososia jurajskiego:
Dzwonki z łososia doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę oleju kokosowego. Smażymy na nim dzwonki z łososia z obu stron po około 3-4 minuty (czas smażenia zależy od grubości dzwonka).