Dzwonek z łososia jurajskiego podany z carpaccio z buraka z pesto pietruszkowo-pistacjowym

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 15 min. Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI NA PESTO PIETRUSZKOWO-PISTACJOWE:
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g pistacji
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA CARPACCIO Z BURAKA:
  • 1 gotowany lub pieczony burak
  • garść rukoli
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA ŁOSOSIA:

Sposób przygotowania:

Obiad w 15 minut nie musi oznaczać czegoś niezdrowego i pozbawionego wartości odżywczych. Zapraszam na pełnego witamin i mnerałów łososia podanego z carpaccio z buraka z pesto pietruszkowo-pstacjowym.

Chrupiące pesto z pietruszki i pistacji:

W kielichu blendera umieszczamy wszystkie składniki – natkę pietruszki, pistacje bez łupinek i czosnek. Dolewamy sok z cytryny i oliwę i miksujemy całość. Jeśli jest potrzeba dolejmy jeszcze trochę oliwy – pesto nie może być zbyt zwarte, a jeśli konsystencja jest idealna wystarczy doprawić całość solą i świeżo mielonym pieprzem i ponownie zmiksować.

Gotowe pesto przekładamy do miseczki.

Carpaccio z buraczka:

Ugotowanego lub upeczonego buraka kroimy na bardzo cieniutkie plasterki.

Na talerzu rozkładamy odrobinę rukoli, na której układamy kilka plasterków buraka. Teraz wystarczy jedynie odrobina soli, pieprzu i kilka kropli słodkiego miodu. Na wierzch nakładamy łyżeczkę aromatycznego pesto.

Dzwonek z łososia jurajskiego:

Dzwonki z łososia doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę oleju kokosowego. Smażymy na nim dzwonki z łososia z obu stron po około 3-4 minuty (czas smażenia zależy od grubości dzwonka).

carpaccio z buraczka z pesto pietruszkowo-pistacjowym

dzwonki z surowego łososia jurajskiego na białym półmisku