Gravlax w buraczkach na grillowanej bagietce

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 5 minut (48h marynowania) min. Ilość porcji: kilka
SKŁADNIKI NA GRAWLAXA W BURACZKACH:
  • filet z łososia jurajskiego (możesz kupić tutaj)
  • 1 burak
  • 40 ml cytrynówki
  • 80 g soli gruboziarnistej
  • świeży koperek
  • otarta skurka z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • bagietka

Sposób przygotowania:

Filet z łososia jurajskiego dokładnie oczyszczamy z ości. Układamy go na folii aluminiowej skórą do dołu.

Rybę przykrywamy gruboziarnistą solą, cukrem, tartym burakiem i świeżym koperkiem – wszystkie składniki mieszamy dokładnie przed nałożeniem na łososia. Na koniec całość skrapiamy cytrynówką.

Tak przygotowany filet dokładnie zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 48 godzin na płaskim talerzu. Na łososia możemy położyć deskę i delikatnie ją obciążamy, żeby docisnąć rybę.

Gotowego łososia kroimy na cieniutkie paseczki i podajemy na grillowanej, chrupiącej grzance lub ze świeżym pieczywem z masłem.

na grillowanej grzance ułożone sa paseczki cieniutko pokrojonego grawlaxa z odrobiną koperku

na grillowanej grzance ułożone są paseczki cieniutko pokrojonego grawlaxa z odrobiną koperku

na grillowanej grzance ułożone są paseczki cieniutko pokrojonego grawlaxa z odrobiną koperku